fürtökben ülnek a fákon

2018.12.09. 10:30

Ezernél is több bagoly telel Túrkevén

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket.

Szilvási Zsuzsa

– Minden télen itt telepszenek meg, a nyírfák csupasz ágai között, előfordul, hogy két tucatnyi is van belőlük – mondta el S.-né Ilonka, aki az egyik belvárosi utcában lakik, ahol gyakran vendégeskednek ezek az erdei állatok.

– Nem sok baj van velük, hiszen egész nap alszanak, csak estefelé élednek fel. Viszont kedves színfoltjai a településnek, érdekes látványt nyújt egy-egy fa, melyen fürtökben telepszenek meg a baglyok.

Viszonylag kevés olyan bagolyfaj van, amelynek példányai telente csapatostul tanyáznak nappal az ember közelében. Az erdei fülesbagoly azonban szívesen választ akár forgalmasabb lakott területeket is.

A belvárosi fákra már beköltöztek a baglyok
Fotó: Mészáros János

A településeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben, másrészt innen hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozó madarak, melyek veszélyeztetik. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az emberre nem jelentenek veszélyt, ellenben nagyon szórakoztató és hasznos madarak.

A baglyok a növényvédelem nagy segítői. Száz madár a három hónapnyi telelés idején 20–30 ezer kártevőt távolít el biológiai úton. Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével, sok pénzből lehetne megoldani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!