tájékoztatni szeretne

2020.11.29. 11:30

Új tervei vannak Drávucz Ritának, mellyel sokakat segíthet

A koronavírus-járvány a szolnoki születésű sportoló családjára is hatással van, de nem keserednek el, sőt, új tervekkel vágnak neki az előttük álló időszaknak.

házsé

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Drávucz Rita kislányánál, Flóránál 2015-ben diagnosztizálták a Charcot Marie Tooth 2C típusú betegségét, mely a perifériás idegrendszer betegsége. Tünetei elsősorban a lábfej és lábszár izmainak és ízületeinek gyengesége, a lábfejreflex hiánya, egyensúlyvesztés, fáradékonyság.

A fejlesztéseknek hála állapota folyamatosan javul, már pár lépésre képes a speciális, lábra készített sínben, bár nagyon hamar elfárad, emiatt aktív kerekesszék használó.

Megkérdeztük egykori élsportolónkat, hogy halad kislánya a kezelésekkel, milyen hatással van életükre a járvány.

– Flóra kezeléseit nem igazán befolyásolja a vírus, egyedül az úszás az, ami mostanában kimarad – kezdte Drávucz Rita. – A mindennapi életben a maszkviselés, a ritkább társaságba járás az, ami furcsa, de fontos, hogy vigyázzunk mindenkire és magunkra. Bár jó immunrendszerünk van, egyikünk sem betegeskedős típus, most mégis jobban odafigyelünk mindenre, óvatosabban élünk, mint korábban.

Flóra hősként viseli a kezeléseket

A világ-, és Európa-bajnok vízilabdázó elmondta, kislánya folyamatosan jár iskolába, amit nagyon szeret. Az állapotával járó kezelések rendszeresek, heti szinten járnak, a közelmúltban például kéthetes intenzív robotterápián vett részt.

– Szabadidőből sajnos nem jut annyi, amennyit szeretnénk, de igyekszünk minden olyan helyzetet kihasználni, amikor beszélgetni tudunk. Például az autóban, utazás közben –folytatta. – Nagyon fontosnak tartom, hogy átbeszéljük az érzéseket, Flóra elmondja, mi volt jó, mi nem, mit szeretne máshogy csinálni, vagy én milyen változtatást javaslok.

Red Cord fejlesztés
Fotó: Beküldött fotó

Másokat szeretne segíteni a tájékoztatással

Drávucz Rita elárulta, nagy tervei vannak a jövőre nézve.

– Az egyik célom az, hogy a Charcot Marie Tooth diagnózist jobban megismertessem itthon, a másik pedig, hogy Flórának indítsunk egy alapítványt. Ezeknek készíteni szeretnék egy olyan hivatalos felületet, ahol mind szakemberek, mind érintett családok naprakész információkat kaphatnak akár Flóra állapotán, kezelésein keresztül erről a genetikai betegségről, amit én nem szeretek betegségnek hívni, de nehéz megtalálni a magyar nyelvben a helyes megfelelőjét.

Elmondta, még előkészületi fázisban vannak tervei, de szeretné a lehetőségekhez képest rövid időn belül megvalósítani őket. Mint fogalmazott, ez napok kérdése.

Flóra, a csodalány
Fotó: Beküldött fotó

Fontosnak tartja az érzékenyítést

Az egykori vízilabdázó, jelenlegi sportszakember kitért arra is, hogy február 22., a Magyar Parasport Napja fontos mérföldkő a sérültek, korlátokkal élők elfogadásában. Hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint egészséges társaik, csak egy-egy területen segítségre szorulnak. Ezt a fajta érzékenyítést gyermekkorban a legcélravezetőbb elkezdeni, bár azt is hozzátette, a kicsik sokkal elfogadóbbak, mint a felnőttek.

Ha szeretnék követni Flóra életének alakulását, ITT megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában