Betlehemi csillag

2020.12.21. 15:30

Különleges égi jelenség lesz látható napnyugtakor megyénkből is

Hétfő délután különleges égi eseményre lehet számítani, amit a tudósok a betlehemi csillaggal azonosítanak. Cikkünkben szakértővel jártuk körül a kérdést.

Szoljon.hu/V.B.E.

Ujlaki Csaba szolnoki csillagász szerint megvan a magyarázat a jelenségre.

Fotó: Mészáros János

Ujlaki Csaba csillagászt kérdeztük meg a hétfő délután bekövetkező bolygóegyüttállásról.

– 800 éve a legszorosabb Jupiter-Szaturnusz látszólagos közelség lesz a mostani, egészen pontosan 1226-ban volt ilyen utoljára – kezdett a történetbe az Aba-Novák Agóra munkatársa.

– Jelentős eseményekhez a történelem során gyakran társítottak égi jelenségeket. Ha szó szerint vesszük Máté evangéliumában a betlehemi csillagról írottakat, akkor kirajzolódik a két bolygó egy éven belüli háromszoros együttállása, amit a tudomány is igazol. Az idei nem ilyen lesz, egyszeres megközelítés lesz csak most decemberben – jelezte a csillagász.

– Názáreti Jézus születésekor a háromszoros együttállásra figyeltek fel a bibliai napkeleti bölcsek. Máshol nem találták ezt annyira fontosnak, mint Mezopotámiában, ahol a csillagászat nagyon fejlett volt. Már az első megközelítéskor, június elején készülődtek, majd a forró évszak után, szeptemberben a második megközelítéskor a tudós papok elindultak, hogy decemberben a harmadik együttállásra megérkezzenek a kis Jézus köszöntésére – mesélte Ujlaki Csaba.

Végül jó tanácsokkal is ellátott a csillagász: – Hétfőn a kora esti órákban lesz látható a Jupiter-Szaturnusz látszólagos közelség, napnyugta után 18 óra 15 percig. Ekkor nyugszik a látóhatár alá a két égitest. Még teljesen sötét sem lesz, rögtön napnyugta után. A jó megfigyeléshez rálátás szükséges a teljes horizontra, mert nagyon alacsonyan láthatók ezek a bolygók most, 16 fok magasan a látóhatár fölött.

Ez nagyjából a horizont felé nyújtott karunkra mért egy araszt jelent. Ott kell keresni a bolygókat. Ha most rossz idő vagy más okból nem sikerül elcsípni a látványt, 2080-ig kell várni a következő ilyen együttállásra. Ujlaki Csaba rendszeresen megtartja online alkalmait a Csillagkedvelők Klubja Facebook oldalán minden kedden. Így a legközelebbi alkalommal ez a jelenség lesz a téma, most kedden, 18 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!