Szolnok

2021.01.09. 15:30

Életmódváltás az újévi fogadalmad? Itt van néhány tipp a sikerhez

Szilveszterkor sokan tesznek életmódváltással, sportolással kapcsolatos fogadalmakat. De mire kell odafigyelni, hogy el is érjük a kitűzött célt? Szolnoki szakembereket kérdeztünk a témáról.

házsé/szoljon.hu

Forrás: Shutterstock

Idén lefogyok! Hetente többször sportolok! Mostantól egészségesen étkezem! – mondatok, melyekre valószínűleg már mindenki gondolt, az eltökéltebbek pedig meg is fogadtak szilveszterkor. De hogy érdemes elkezdeni az új évi életmódváltást? Egy edzőt és egy táplálkozás-tanácsadót kérdeztünk a témáról.

Gál-Miriszlai Mirandella, szolnoki életmód- és táplálkozás-tanácsadó öt olyan tippet ad, melyeket bárki be tud tartani, ha megvan a kezdeti lelkesedés.

– A legfontosabb, hogy kis lépésekben haladjunk – kezdte a szakember. – Ne állítsunk fel magunkkal szemben irreális elvárásokat, mert a kezdeti lelkesedés hamarabb kialszik, mint ahogy a következetesség és az önfegyelem meg tudna erősödni.

– Figyeljünk oda az étkezésünkre. Minimalizáljuk a cukorfogyasztásunkat és együnk több zöldséget! Ha valami nassolnivalóra vágyunk, egy alma vagy egy marék sótlan mag jobb választás, mint a csokoládé. A napi menü megtervezésével pedig elkerülhetjük, hogy éhesen olyan gyors megoldásokat válasszunk, mint például a péksütemények, pizza szeletek.

– Nagyon fontos a mozgás. Viszont azt is vegyük figyelembe, hogy ha eddig nem sportoltunk, akkor ne akarjunk egyből heti 5 alkalommal edzeni. Kezdjünk például 30 perc tempós sétával a friss levegőn.

– Igyunk eleget! Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megfelelő folyadékmennyiségre. Igyunk meg legalább 2–2,5 liter vizet naponta és minimalizáljuk az üdítők, gyümölcslevek fogyasztását.

– Az utolsó tipp pedig, hogy szánjunk elég időt önmagunkra, a gondolatainkra. Tegyünk rendet a fejünkben és az otthonunkban is. Pihenjünk eleget és figyeljünk rá, hogy lehetőség szerint ne aludjunk hosszútávon 7 óránál kevesebbet – zárta gondolatait a szakember.

A szolnoki Groholy Andrea edzőként segíti azokat, akik sportos életmódra vágynak. Tapasztalatai szerint mindenkinél eljön az idő, amikor kicsit alábbhagy a lelkesedés.

– Mindannyian képesek vagyunk megrekedni a fitnesz céljainkat illetően, de az a fontos, hogy ez ne tartson túl sokáig – kezdte.

– Van néhány tippem, ami nekem is mindig segít visszaszerezni a motivációt. Először is tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket és papíron válaszolj is rájuk: Jól érzed magad a bőrödben? A testedet könnyen mozgatod, ahogy azt te szeretnéd? A tested hozzájárul ahhoz az élethez, amilyet szeretnél? Jó az általános hangulatod? Az agyad megfelelően működik? A hangulatod állandó? Van annyi energiád, amennyit szeretnél? Jól alszol éjszakánként?

Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, ideje változtatni!

– Rendkívül fontos a megfelelő alvás. Nem tudom eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a szervezet számára az energiaraktárak feltöltése. Ha nincs energiánk, hogy is várhatnánk magunktól, hogy még edzésre vagy életmódváltásra is legyen erőnk?

– Változtass a rutinodon. Tudom, könnyű azt mondani, tervezd meg, mit fogsz enni, főzz meg előre, vásárold meg a hozzávalókat. Szánj időt a mozgásra. Feküdj le fél órával hamarabb, mint szoktál. De ha mindig ugyanazt csinálod, ugyanaz lesz az eredmény is. Ezért megéri változtatni! Kis lépésekben haladj!

– Tűzz ki magad elé célokat és vedd is őket komolyan! Ha nincs célod, csak lógsz a levegőben! Tervezd meg, mit szeretnél, és tegyél is érte! Ha bizonytalan vagy benne, kérd szakember segítségét, úgy sokkal gyorsabban fog menni.

– Összpontosíts most! Ne azon morfondírozz, hogy miket csináltál rosszul a múlt héten. Hogy milyen mérges vagy magadra, mert nem tartottad magad az edzéstervhez, vagy mert sokkal többet ettél, mint kellett volna. Ez mindenkivel előfordul. Amin nem tudsz már változtatni, az a múlt. Fókuszáljunk inkább a jelenre.

– Próbálj ki valami újat. Én imádok új dolgokat kipróbálni. Bizonyos edzésfajták, amiket még nem próbáltál, lehet sokkal közelebb állnak hozzád, mint eddig hitted. Egy teljesen új megközelítésből lehet, hogy sokkal motiválóbbnak tűnhet a mozgás, az életmódváltás.

– Végül, de nem utolsó sorban készíts fényképeket, méréseket a tested jelenlegi állapotáról. Ha teljesen tisztában vagy a jelenlegi helyzettel, könnyebb lesz döntést hoznod.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!