szabó péter

2021.01.14. 20:00

Kutatási eredményei akár nemzetközi szinten is alkalmazhatóak

Víz nélkül nincs élet – Szabó Péter történetében ez a mondat különös jelentőségű. A szolnoki fiatalember szabadidejében, hobbija kapcsán szívesen tölt időt vízparton, munkája is a vízhez kapcsolódik, és legutóbbi szakdolgozatának témája is „vizes” volt. Diplomamunkájával ráadásul egy pályázaton elismerést is kivívott.

Rimóczi Ágnes

Leginkább az tölt el elégedettséggel, hogy a kutatásom sikeres volt – mondja Szabó Péter

Fotó: Nagy Balázs

– Korábban én sem hallottam olyat, hogy a „szakdolgozatok versenyeznek”. Amikor utolsó diplomamunkámat készítettem, akkor találtam erre a lehetőségre. A Magyar Hidrológiai Társaság hirdet minden évben egy pályázatot, melyre a vízzel, a vízi környezet védelmével foglalkozó szakdolgozattal lehet jelentkezni.

Múlt évben én is beneveztem erre a megméretésre, és az egyik kategóriában sikerült megszereznem az első helyet

– foglalja össze röviden Szabó Péter.

A fiatalember a Szent István Egyetemen készült a szakmérnöki államvizsgájára, szakdolgozatának elkészítéséhez bekapcsolódott egy kutatásba, mely a Balatonban élő süllők szaporodását vizsgálta. A három szaporodási szezonon átívelő vizsgálat célja volt a hagyományosnak tekinthető borókabokrokkal történő ívatás kiváltása mesterséges ívóhelyek, ívásra alkalmas fészkek készítésével.

Leginkább az tölt el elégedettséggel, hogy a kutatásom sikeres volt – mondja Szabó Péter
Fotó: Nagy Balázs

Összesen tízféle fészek tesztelését végezte el, az eredmények azt mutatták, hogy a fészkeket a süllők előszeretettel elfogadták, a statisztikai eredmények alapján pedig a szerző kimutatta, hogy ikraszám tekintetében a műfűvel borított nagyméretű fészkek a legsikeresebbek.

Péter ezzel tulajdonképpen hozzájárul a Balatonban élő süllő és más halfajok szaporodási problémáinak megoldásához,

valamint segítséget nyújt a hasonló helyzetben lévő tavak, tógazdaságok tevékenységének javításához akár nemzetközi szinten is.

– Ezzel a munkámmal neveztem a hidrológiai társaság Lászlóffy Woldemár diplomamunka pályázatára. Alap-, mester- és szakirányú továbbképzés kategóriákban díjazták a szakdolgozatokat, én az utóbbiban értem el az első helyezést. Természetesen örültem, ám az igazi elégedettséget az jelentette, hogy sikeres volt a kutatásom.

– Tettem is javaslatot a további vizsgálatokra, ami reményeim szerint akár újabb módszereket és tudományos eredményeket jelenthet a későbbiekben – számol be eredményeiről.

Mindez is bizonyítja, hogy a szolnoki fiatalember nagyon elkötelezett a tevékenysége iránt, hasonló lelkesedéssel és odaadással végzi a mindennapi munkáját is, ami szintén a vízhez kapcsolódik. Péter 2015 óta dolgozik a TRV Zrt.-nél, ahol tanulmányai során szerzett tapasztalatait maximálisan kamatoztatja.

– Agrármérnöki diplomám van, az említett szakdolgozattal zártam le a halgazdálkodási tanulmányaimat, és most is tanulok, jelenleg építőmérnöknek. A munkahelyem a lakossági vízszolgáltatáson túl nagyon sokféle tevékenységet végez, így például a mezőgazdasági vízszolgáltatás, többek között halastavaknak szolgáltatunk vizet.

– A mostani végzettségem ebben a tevékenységben kamatoztatható. Reményeim szerint az építőmérnöki tanulmányaimat is tudom majd hasznosítani, hiszen a társaság szükség esetén kis és nagy műtárgyakat terveztet, ehhez jól jöhet – beszél a munkájáról Péter.

Hivatástudatát látva, elszántságát hallgatva, bizonyos lehet, hogy a sor itt még nem zárul, Szabó Péter valószínűleg talál még olyan témakört, amiben gyarapíthatja tudását egy újabb diplomával, oklevéllel megpecsételve.

A balatoni horgászat jelent számára igazi kikapcsolódást

Nemcsak a munkája, de a hobbija is a vízhez kötődik. A szolnoki Szabó Péter szívesen horgászik szabadidejében.

– Igazából a Balaton a nagy „szerelem”, ott horgászok legszívesebben a barátok körében. Édesapám a Balaton mellől származik, gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttünk a családdal a magyar tenger partján. Ha csak tehetem, ma is szívesen térek vissza oda – meséli.

Persze arra is van példa, hogy a Holt-Tisza a kiszemelt horgászhely, ha pedig nem a halakat figyeli, akkor a kertészkedés is előtérbe kerül. Mint mondja, persze csak kicsiben, de szívesen kísérletezik különleges, nem kimondottan magyar növények, gyümölcsök termesztésével is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!