Jászkunság

2021.01.30. 20:00

Ne legyen ciki egy férfi számára, ha a pelenkázásról mesél!

A fiatal apukáknak Magyarországon a gyermek születése után öt nap szabadság jár. Ahhoz, hogy egy család összecsiszolódhasson, sokkal több időre van szükség. Krajnyákné Csorba Fanni szolnoki viselkedéselemző szerint a társadalmi látásmód még mindig csiszolásra szorul, többet kellene az apai szerepekről beszélni.

P. Pusztai Nóra

Az apa és gyermeke közötti kötődést az első három év határozza meg

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az anyai szerepbe sem könnyű belerázódni, hiába van a várandósság kilenc hónapja, amikor a test felkészül a gyermek érkezésére. A kismamák előszeretettel olvasgatnak a szülésről és a gyermeknevelésről, fejükben ki is alakul egy kép, amit általában az élet felülír.

A férfi esetében talán még sokkszerűbb, éles helyzetben kell helytállnia, ami nem egyszerű feladat.

– Az első gyermek érkezése, a családdá válás krízishelyzetnek tekinthető, belerázódni a feladatokba igen nehézkes. Miért nem alszik, miért nem eszik? És számos egyéb kérdés merül fel a friss szülőkben. Az az optimális, ha mindketten úgy lépnek ebbe a helyzetbe, hogy részt akarnak vállalni, így ki tudnak alakítani egy mindannyiuk számára élhető rendszert – mondta Krajnyákné Csorba Fanni szolnoki viselkedéselemző.

Az első napok sokszor az anyából is félelmet váltanak ki, hiszen embert próbáló egy törékeny apróságról gondoskodni. A szakember szerint érdemes együtt próbálkozni.

– Maximum nevetünk egy nagyot, és ezt apának is át kell élni, így válhat ő is egyre magabiztosabbá. Eljön ugyanis az a pillanat, amikor egyedül marad a gyermekével. Az első időkben a szoptatáson kívül minden teendőt el tud végezni – tette hozzá. A kötődés már csecsemőkorban kialakul.

Az apa és gyermeke közötti kötődést az első három év határozza meg
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az édesapáknak a gyermek születése után öt nap szabadság jár, zömmel már akkor kiveszik, amikor az anya még kórházban van, így az összecsiszolódásra már nem marad annyi idő. A szürke hétköznapokon – reggel elmegy dolgozni, és csak délután ér haza – kevés ideje marad, hogy alkalmazkodjon az együttéléshez.

– A kisbabák, de sokszor a felnőttek is nyűgösebbek a nap végére, ebbe a feszült helyzetbe csöppen bele az édesapa. Leginkább tőle függ, mennyire hajlandó részt vállalni. Az igazi kérdés, hogy mennyire akar apa lenni. Minden esetben idő kell, hogy a családi rendszer összeálljon. Minden újabb gyermek érkezésekor szétesik a rendszer, abból egy egészen újat kell kreálni – hangsúlyozta a viselkedéselemző.

Szerinte egyfajta beidegződés, hogy a nő feladata a gyereknevelés, a férfinek meg pénzt kell keresnie – eltorzult a társadalom, bár az utóbbi időben elkezdett megváltozni a hozzáállás.

Most már leginkább a látásmódon kellene változtatni, hogy ne legyen ciki az apának, ha a pelenkázásról vagy fürdetésről mesél.

– Minél többen tudják ellátni a csecsemő körül felmerülő feladatokat, annál nyugodtabb az indulás időszaka, és ez később meghálálja magát. A ráhangolódásban és a gyermek típusának megismerésében az első három év a fontos, amiben apának is jelen kell lennie – fejtette ki.

A gyerekneveléshez elengedhetetlen az önismeret, ám ezt nem lehet előre begyakorolni, vagy előre megtanulni, a megoldást a családdá válás rögös útja adja.

Érdemes együtt felkészülni

Sok férfin a tehetetlenség érzése hatalmasodik el gyermekének születése közben. A párja szenved és ő nem tud reagálni, segíteni. Ezért érdemes együtt indulni a szülésfelkészítő tanfolyamra.

– Olyan technikákat és praktikákat tanulhat meg az édesapa, mellyel hasznossá teheti magát. Nemcsak kapcsolaterősítő, de fontos mérföldkő is ahhoz, miként éli meg apaságát. Igazán euforikus érzés, ha a gyermekét kezében tarthatja, ez egy közösen megélt pillanat a családdá válásban – hangsúlyozta Krajnyákné Csorba Fanni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában