Szolnok

2021.03.07. 19:55

Kovács Kinga élete új irányt vett a horgolásnak köszönhetően

A huszonkilenc éves Kovács Kinga tizennégy éve él Szolnokon. Végzettségét tekintve közgazdász, később pedig logisztikai vonalon helyezkedett el. Tavaly áprilisban abbahagyta az eddigi munkáját, és egy teljesen új irányt vett az élete.

Köllő Judit

Polcai mindig tele vannak az általa horgolt ruhadarabokkal, illetve kisebb kiegészítőkkel

Fotó: Nagy Balázs

– Világéletemben imádtam a kézműves dolgokat, rajongtam értük – mesélte nagy lelkesedéssel Kinga.

– Így egyszer rendeltem magamnak egy táskát, ami horgolva volt. Sokáig néztem, hogy milyen gyönyörű a fonalvezetése, mennyire különleges az egész hangulata... Majd azt gondoltam, hogy erre én is képes lennék! Így nem sokkal később beszereztem pár fonalat, és az internet, valamint könyvek segítségével elsajátítottam a technikát. Folyton az járt a fejemben, hogy meg szeretném tanulni, és hogy milyen jó lesz majd a szeretteimet megajándékozni ilyen különleges dolgokkal – tette hozzá a szolnoki alkotó.

Polcai mindig tele vannak az általa horgolt ruhadarabokkal, illetve kisebb kiegészítőkkel
Fotó: Nagy Balázs

Amikor bejelentette, hogy komolyabban szeretne ezzel foglalkozni, eleinte furcsán nézett Kingára a családja.

– Hiszen mindenkinek a régi horgolás volt a fejében, amit nagymamáink készítettek. Már az első alkalommal, mikor egy kis kosarat csináltam, hatalmas sikerélménnyel gazdagodtam, ezáltal elhatároztam, hogy ennek szentelem minden időmet, mivel nagyon megszerettem, kikapcsolt, és a mai napig is órákat tudok ülni felette, és dolgozni rajtuk, így mára már ez lett a főállásom.

Kinga egy esztendő alatt felépített egy vállalkozást, melyet szorgalmának, kitartásának és egy pályázatnak köszönhet.

– Tavaly nyár elején indult egy pályázat, mely kezdő vállalkozóknak szólt – mondja.

– Ennek a feltétele az volt, hogy egy kéthetes oktatáson kellett részt vennem, majd az ott elhangzottakból sikeresen vizsgáznom, és egy egyéves üzleti tervet is be kellett mutatnom. Ezt a pályázatot kétezer fiatal kapta meg az országban, köztük én. Most már tehát főállásban a vállalko­zá­somat egyengetem, illetve van egy kis mellékállásom, logisztikai területen, amit itthonról végezhetek. Az elmúlt év – a járvány okozta nehézségek ellenére is – nagyon sok jót hozott nekem, hiszen kiteljesedhettem – folytatta történetét.

Kinga akár órákon keresztül képes egyetlen darabon dolgozni
Fotó: Nagy Balázs

Számtalan használati tárgyat, kiegészítőt és otthoni dekorációt készít. Elárulta, hogy nagyon sok fonalgombolyagot kipróbált már, de mostanra szinte csak zsinórfonallal dolgozik, hiszen ez egy nagyon stabil, és könnyen formálható anyag a számára. Például egy kisebb hátizsákhoz általában körülbelül százhatvan méternyi fonalat használ fel.

– Sok táskát, tárolót, tányéralátétet, papucsot, telefontartót, mesefigurás kosarat, könyvborítót, babatakarót, kutyafekhelyet, pelenkatartót és még rengeteg mindent készítek – mesélte tovább Kovács Kinga.

– Sokan kérnek tőlem laptop-, illetve bevásárlótáskákat is. Rengeteg kiegészítőt használok hozzájuk, hisz van már olyan partnerem, aki szintén kézzel készült bőr kiegészítőket tervez, és valósít meg számomra a táskákhoz. Megtanultam varrni is egy tanfolyam keretén belül, hogy a táskákat szép bélésekkel tudjam ellátni.

– Igyekszem minél több egyedi terméket alkotni. Ez nem okoz nehézséget, hiszen gyönyörű fonalszínekből és számtalan kiegészítőből válogathatok. Teljesen kikapcsolok horgolás közben, órák hosszat képes vagyok egy helyben ülni. Nagyon sok motivációt adnak a visszajelzések, amiket kapok nap mint nap.

Egy ilyen táskához százhatvan méternyi fonalat is felhasznál
Fotó: Nagy Balázs

– Jelenleg azon ötletelek, hogy milyen használati tárgyakat készíthetnék férfiaknak, illetve kutyaruhákat is szeretnék készíteni a jövőben. Minél több vásáron próbálok jelen lenni, és felmérni az igényeket, hogy ki, milyen munkát látna tőlem szívesen – beszélt terveiről az eltökélt alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!