Szolnok

2021.05.09. 15:30

A természet csodáit örökíti meg különleges képein Kiss János

Az élet szép, jó és reményteli. Az élet gazdag, izgalmas és színes. Az Új Néplap és a Szoljon.hu munkatársa, Kiss János fotóművész képei ezeket az érzéseket sugallják. A Színek világa című kirakatkiállítása személyesen is megtekinthető a Szandaszőlősi Művelődési Ház ­üvegfelületein, ­illetve virtuálisan „látogatható” a Verseghy Ferenc Könyvtár online terében.

Mészáros Géza

Kiss János a tájak lenyűgöző szépségét igyekszik visszaadni a képein

Fotó: Nagy Balázs

– Tudom, sok kellemetlenséget okoztam a szüleimnek gyermekként – vázol fel képeket kora ifjúságáról Kiss János.

– Nem vásott kölyökként, hanem inkább egy elhivatott fotóspalántaként. Kaptam tőlük egy Smena márkájú orosz fényképezőgépet. No, én aztán ezzel lődöztem eleinte mindenfelé, mire hamarjában rátaláltam az általam akkor megörökítésre érdemes témákra is. A gép megtelt filmtekercseit aztán szépen bevittem a fürdőszobába, és kialakítottam ott egy sötétszobát. Lett előhívótálam, a nedves képkockákat pedig ruhacsipeszekkel aggattam fel a szárítókötélre.

Kiss János a tájak lenyűgöző szépségét igyekszik visszaadni a képein
Fotó: Nagy Balázs

– Időnként akár órákat is eltöltöttem a fürdőszobában, egy darabig használhatatlanná téve a helyiség legszükségesebb szolgáltatásait – meséli János. Aki egyébiránt gyermekként még orvos szeretett volna lenni, mely elképzeléséből azért mégiscsak lett valami hasonszőrű egészségügyi elfoglaltsága: orvosi gyógymasszőri képesítését is hasznosítja manapság.

– Tanulmányaimat műszaki pályán végeztem, de miközben koptattam az iskolák padjait, a fotózás világa részemről továbbra sem halványult el. Először autodidakta módon, csupán a magam örömére kerestem, kutattam, tanulmányoztam a fotózás tudományát. A fejlődéshez azonban kellettek a képzések. Jártam a stúdiókat, workshopokat, és hasznos ismereteket adtak a tanfolyamok, a fényviszonyok, árnyékolások, élesítések és egyéb beállításokra fókuszálva – emlékezik a fotóművész.

János már korán megtalálta fő témakörét. Optimizmusa, lélekgazdagsága miatt érzékennyé vált a természet szépségei iránt.

– A világ egy nagy csoda. Csak ki kell nyitnunk a szemünket, hogy meglássuk ezt. A tájak, a benne élő emberek, a Föld flórája és faunája, de még az emberi kezek által épített környezet is gyönyörű. A világ minden molekulájában szépség lakozik. Én az egészet magát és a részeket is szeretném látni és láttatni. A természetfotózás mellett portrékat, zsánerképeket is szeretek megörökíteni.

– A fotózás a mozgó élet egy pillanatának vetülete. Gitározom, ami miatt a képeimbe is igyekszem belehelyezni a ritmust és a hangulatot. Inspirálnak Szipál Márton, Máté Bence és Eifert János alkotásai, de például volt közös kiállításunk Nánási Pállal is, akiről kevesen tudják, hogy inkább természetfotós, mint a celebek „fényképésze”.

Ez a munkája és a hobbija is

– Hobbifotós mivoltomat egy ideje felcseréltem hivatásosra. Már nem csupán a magam örömére készítek felvételeket. Napilapnak, eseti kiadványokba, utazási irodáknak, cégeknek és magánszemélyeknek is dolgozom. Azonban számomra a legmegnyugtatóbb téma továbbra is a természetfotózás. E lélekgazdagító elfoglaltság iránt egyébként a két lánykám is, úgy tűnik, elhivatott lett...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!