Hirdetés

2021.05.10. 10:23

Mire figyeljünk, ha újra útra kelünk autóval

Ha minden jól alakul, akkor újra lehetőségünk van elmenni pihenni, és szállodában, apartmanba, vendégházban megszállni. Kellett már ez, mint egy falat kenyér. Ideje felfrissíteni ezért az emlékezetünket, mire figyeljünk, ha autóval indulunk el.

PR-cikk

A család útra kel, miután kifizették az útdíjat, megvették az autópálya-matricát

Forrás: Illusztráció

Az országon belül is szuper helyekre látogathatunk el, egy-egy hétvége, hosszú hétvége alkalmával most már ottalvásban is gondolkodhatunk, így távolabbra is mehetünk, nem számít annyit, hogy mennyi idő megy el az utazással.

A család útra kel, miután kifizették az útdíjat, megvették az autópálya-matricát
Fotó: Illusztráció

Autóval könnyebb és biztonságosabb

Bár újra szabadabban mozoghatunk, azért azt tanácsoljuk, hogy továbbra is fokozott figyelemmel tartsuk be a szabályokat, és amikor csak lehet, törekedjünk arra, hogy csökkentsük a megfertőződés lehetőségét.

Ennek egyik jó módja, hogy ha tehetjük, akkor tömegközlekedés helyett az autózást válaszuk, még akkor is ha nem a családunkkal, hanem csak a párunkkal kettesben indulunk el. Amellett, hogy az autózás biztonságosabb és praktikusabb, gyorsabban is odaérhetünk az úticélunkhoz, ha autópályán haladunk.

Az autópályák nagy része fizetős, azaz az útdíj fizetés után, vagyis autópálya-matrica vásárlás után hajthatunk fel a díjköteles útszakaszokra.

Új, díjköteles utak 2021-től
Fotó: Illusztráció

Új fizetős, azaz díjköteles utak 2021-től

Ahogy az előbb említettük, a magyarországi autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles. A díjat, vagyis a jogosultságot elektronikus autópálya-matrica vásárlásával szerezhetjük meg, azaz meg kell vásárolni, még az autópályára történő felhajtás előtt.

A jogosultságok ellenőrzése a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feladata, aki ezt fixen telepített kamerák, mobil díjellenőrző egységek és mobil megállításos egységekkel ellenőrzi.

Fontos információ, hogy 2021. január 1-től a személygépkocsik, autóbuszok és 3,5 tonna alatti tehergépjárművek számára díjkötelessé váltak az alábbi, elkészült utak az ITM tájékoztatása szerint:

M25 (M3-Eger összeköttetés),

M85 folytatása Sopron gyorsforgalmi bekötése,

M4 Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Abonyig,

M4 Berettyóújfalutól a román határig tartó szakasza,

M76 első közel hat kilométere az M7-től Balatonszentgyörgyig

Figyeljünk egymásra is

Az utazás megtervezésének nemcsak a költségek átgondolása a része. Mi biztosak vagyunk benne, hogy sok minden változni fog a pihenéssel kapcsolatos szokásaink körül is. Mindenhova vigyünk maszkot magunkkal. Ha nem érezzük jól magunkat még zárt térben, sok emberrel együtt – ez teljesen rendben van és érthető, vegyünk fel maszkot!

Az, hogy mehetünk, nem azt jelenti, hogy keresnünk kell a tömegek által látogatott helyeket. Tartsunk távolságot, ha sorban állunk, viseljünk maszkot, mossunk gyakran kezet.

Mindenkinek jó kikapcsolódást és pihenést kívánunk! Vigyázzunk magunkra és egymásra ezután is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!