horgászat

2021.05.12. 07:00

Újra fogható a süllő, a balin és a sügér a Tisza-tavon

Három tonna egynyaras ponty talált otthonra Abádszalók és Tiszafüred vizében.

Ujvári László

Több helyszínen is telepítettek pontyokat a tóba

Fotó: Ujvári László

Jó hírt közölt a napokban a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.: májustól ismét szabad süllőre, balinra és sügérre horgászni a Tisza-tavon. Ezek a halfajok népszerűek a horgászok körében, sokan tűkön ülve várták ezt az időpontot.

Megszokott már a horgászok számára, hogy a tilalmi időszakok szinte váltogatják egymást, most sincs ez másként. Május 3-tól életbe lépett a ponty és a harcsa horgászati tilalma a Tisza-tavon, mely egészen június 15-ig lesz érvényben. Ez idő alatt tilos a ponty és a harcsa célzott horgászata, még abban az esetben is, ha a horgász visszaengedi a megfogott halat. A szabály alól kivételt képez a harcsa, melynek a száz centimétert meghaladó egyedei a tilalmi időszak alatt is elvihetők.

Az idei tavasz meglehetősen hűvösnek bizonyult, így az említett halfajok ívásához ideális vízhőmérséklet még nem adott, a szakemberek szerint ehhez tartósan meleg időre van szükség. Kérik a horgászokat, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy ne zavarják a halak ívását.

Több helyszínen is telepítettek pontyokat a tóba
Fotó: Ujvári László

Az elmúlt napokban folytatódott az idei haltelepítési program, legutóbb egynyaras pontyok találtak otthonra a Tisza-tó vizében. Az összesen három tonna pontyot két tételben engedték a vízbe a társaság munkatársai Abádszalókon és Tiszafüreden. Pár nappal korábban pedig kétnyaras pontyokat telepítettek, közel nyolcszáz kilogrammot, szintén Tiszafüred térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!