JÁSZKUNSÁG

2021.07.12. 19:28

Íme, 5 dolog, amire oda kell figyelni, ha melegben edzel!

Hiába a hőség, az igazán elszánt sportolókat a megemelkedett hőmérséklet sem tartja vissza a rendszeres mozgástól. Azonban, hogy ez ne okozzon problémát, megmutatjuk azt az 5 dolgot, amire ilyenkor kifejezetten oda kell figyelni.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyár közepén járunk, úgyhogy aki strandformát szeretne, az vélhetően már elkezdte az intenzív mozgást, akik pedig nem a vízparti alak miatt sportolnak, azoknak ez egy teljesen átlagos, időjárástól független heti rutin. Vannak azonban olyan szabályok, melyeket mindenkinek érdemes betartania a nyári melegben való mozgás közben. Groholy Andrea szolnoki személyi edzőt kérdeztük, melyik az az 5 elengedhetetlen dolog, amit fontos szem előtt tartani.

– Tanulmányok azt mutatják, hogy sokkal jobb az ember teljesítő képessége melegben, például a hőségben végzett mozgás javítja a tüdő kapacitását – kezdte a szakember. – Természetesen akik most kezdenek edzeni vagy más klímához vannak szokva, mindig csak fokozatosan szoktassak magukat a sporthoz. Azonban vannak olyan tanácsok, amiket mindenkinek javaslok:

  • Az edzés alatti folyamatos hidratáció, amire a víz a legmegfelelőbb. Az ember testének 50-60 százaléka víz, edzés alatt ebből 2-3 százalékot veszítünk és ennek a pótlása nagyon fontos!
  • Ismerje mindenki a saját határait. Ha valaki eddig csak sétálgatott vagy klímás helységben edzett, csak szépen lassan szoktassa magát a meleg levegőn való edzéshez.
  • Próbáljunk reggel 10 óra előtt vagy délután 16 óra után edzeni. Kerüljük a legnagyobb meleget és a közvetlen napsütést!
  • Fontos a megfelelő öltözet! Kerüljük a vastag, hosszú szárú vagy ujjú öltözetet és próbáljunk világos színekben edzeni, ami nem tartja magában a meleget!
  • Ha valaki fáradt vagy szédül, nem érzi jól magát, ne erőltesse a mozgást, a szervezete így jelzi, hogy pihenésre és megfelelő hőmérsékletre van szüksége! Mindenki hallgasson arra, amit a teste üzen!
  • A legfontosabb tehát, hogy csak addig feszegessük a határainkat, amíg azok nem okoznak problémát, de a sportot nem kell teljesen szüneteltetni a nyári hőség miatt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!