ABONY / galériával / videóval

2021.07.29. 17:28

Kállai Ambrus megalkotta a Knight Rider sorozat beszélő autóját

Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek legendás sorozatára, a Knight Riderre. A rosszfiúkat nyakoncsípő bőrkabátos akcióhős és csodaautójának kalandjait hazánkban is milliók követték figyelemmel az elmúlt évtizedek alatt. Az ikonikus epizódok rajongója az abonyi Kállai Ambrus is, aki a közelmúltban építette meg a széria főszereplőjének beszélő autóját, K.I.T.T.-et.

Hartai Gergely

Fotós: Mészáros János

Fotós: Mészáros János

„A Knight Iparvállalat 2000 mikroprocesszorát hallod, de te szólíthatsz K.I.T.T.-nek, ha kedved tartja” – mutatkozott be Kállai Ambrus otthonának udvarán a Knight Rider című sorozatból jól ismert szuperjármű mása.

K.I.T.T. azzal a belé táplált gondolattal folytatta, hogy nagyon sajnálja, de az alfa-áramkörei zárlatosak, illetve igazán nem akar a terhemre lenni, de nem halogathatja tovább a munkáját. A főnöke rettentő dühös lesz. S ahogy egy magafajta intelligens kocsihoz illik, ottjártunkkor az emberi tulajdonságokról is véleményt alkotott. Ahogy ő mondja, a megbocsátáshoz emberi érzések szükségesek, ehhez tehát – gépként – semmi köze sincs.

– Az autóm 1991-ben Pontiac Firebirdként látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban – vette át a szót K.I.T.T tulajdonosa.

Kállai Ambrus hozzátette, különleges járműve eredetileg piros színű volt, ám később külső és belső átalakításon egyaránt átesett.

Az ötéves szerelési munka eredményeként végül sikerült megalkotni a legendás sorozatból közismert kocsi másolatát.

A Firebirdöt egy Szeged környéki faluban élő autószerelőtől vásárolta jelenlegi tulajdonosa. Az autószerelő eredetileg öccsének vette ajándékba az amerikai retrocsodát, azonban a fivérnek valamiért nem tetszett az autó. Erre a szerelő meghirdette azt, melyre rögtön jelentkezett is az abonyi férfi. A szélvédő betört, a motor pedig nem járt, így az autót trélerrel kellett hazaszállítani. Éppen ezért a felújítás első mozzanata a motor átépítése volt.

– Mivel ez az autó 1991-es évjáratú, a sorozatban szereplő pedig 1982-es, így voltak kisebb eltérések, amelyeket korrigálni kellett. Például a hátsó szárny korábban nem így nézett ki rajta, ahogyan a műanyag lökhárító sem. Ezt az elemet is cserélni kellett egy '82-es darabra. A kerekek, amelyek ugyanilyen formában láthatók a sorozatban, szintén ehhez az évjárathoz igazodnak – tudtuk meg.

K.I.T.T. elmaradhatatlan filmes tartozékai, az elől pásztázó piros fénycsík és a jellegzetes műszerfal sem hiányozhat Kállai Ambrus replikájából.

Utóbbi az Egyesült Államokból érkezett, a leszállítására egy évet kellett várni.

– Voltak olyan alkatrészek, amelyek a megrendelést követően másfél évvel jutottak el hozzám. Sok az egyedi elem, a kárpit Kanadából jött. A belső tér ezen része is pontosan olyan, mint a sorozatban. A híres Turbo Boost gomb ugyancsak megvan, aminek megnyomásával akadályokat ugrik át a sorozatbeli kocsi, s amely gomb a széria szinte valamennyi részében szerepet kap – mutatta meg az imitált fedélzeti számítógép különleges részletét.

A műszerfalról leolvasható a fordulatszám, az üzemanyagszint, a sebesség, és jelez az index is. Ezeket mindenképpen tudnia kell a kijelzőfelületnek ahhoz, hogy az utakon használható legyen a jármű. Mindemellett ott a rengeteg látványelem, és a Versényi László szinkronszínész (K.I.T.T. magyar hangja – a szerk.) hangján megszólaló beszélőegység, amely hűen adja vissza a sorozatból megszokott érzést.

Az autó összeállításakor egyes epizódokból kivágták K.I.T.T. bemutatkozó mondatát, melyet ebbe az eszközbe tápláltak be. Ám ezenfelül más sorozatbeli mondatokat is hallhatunk a járműtől.

– K.I.T.T.-tel közlekedünk az utakon, emiatt gyakran megfordulnak utánunk. Biztos vagyok benne, hogy ha egy új Ferrarim lenne, nem néznék meg annyian, mint ezt a kocsit. Felkérések bőven akadtak, többen is szerettek volna néhány pillanatra beleülni. Azt gondolom, sokatmondó, hogy a Knight Rider befejezése óta már több mint harminc év telt el, de a mai napig mindenki megismeri a híres autót a gyerekektől az idősebbekig. Én tizenéves fiúként találkoztam először a sorozattal, ami teljesen magával ragadott, a gyönyörű fekete autó látványa rögtön rabul ejtett.

Annak idején azért döntöttem úgy, hogy megépítem K.I.T.T.-et, mert szerettem volna olyan autót, ami csak nekem van, és nem jön velem szembe hasonló az utcán.

– S mivel az amerikai autókat különösen kedvelem, a választásom K.I.T.T.-re esett – tekintett büszkén járművére a férfi, miután egy családi történetét is megosztotta hírportálunkkal.

Az autós találkozókra Ambrus és fia rendre magával visz egy nagy méretű fotót, melyen a főszereplő, David Hasselhoff látható.

– A fotót a feleségemtől kaptam a negyvenedik születésnapomra. Amikor közeledett a születésnapom, a párom megkérdezte, minek örülnék igazán. Viccesen azt válaszoltam, hogy leginkább annak, ha David Hasselhoff eljönne. Ő erre azt mondta, rendben van, amin igencsak meglepődtem. Eljött hát a születésnapom, és valóban jelen volt a világhírű színész: párom egy őt ábrázoló képet adott át nekem – mosolyodott el kedves emlékén a „magyar Michael Knight”.

Régi álma a világsztár aláírása

Kállai Ambrus elmondta, nagy vágya, hogy egyszer a Knight Rider főhősének aláírása ékesítse autóját.

– Ha David Hasselhoff Magyarországon jár, szeretnék valahogy a közelébe kerülni. Az autogramja sokat jelentene számomra. No nem a pénzbeli értéke miatt, sokkal inkább eszmei értékként tekintenék a szignóra. Remélem, egyszer nálam üdvözölhetem őt, és az álmom végre valóra válik – zárta szavait az abonyi férfi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!