Mezőtúr

2021.07.16. 11:25

Ritkaság, hogy a szerkők ilyen közel fészkelnek emberlakta területhez

A nyári időszakban a Hortobágy-Berettyó városi szakaszára „költöznek” a szerkők. A kormos- és fattyúszerkők fészkelése különleges élettel tölti meg a folyót, a természetbarátoknak meghatározó élmény a szerkőtelepek megfigyelése.

Rimóczi Ágnes

Megfigyelésük nagy körültekintést igényel, nehogy kárt tegyünk a lebegő fészkekben

Forrás: Beküldött fotó

Úgy tűnik, a fokozottan védett, különleges madarak évről évre „bizalmat szavaznak” a mezőtúriaknak, évek óta visszatérnek a városba. A madármegfigyeléssel foglalkozó szakemberek úgy vélik: meglehetősen egyedülálló ez a jelenség, hiszen alapvetően ez a madárfaj nem keresi az ember társaságát.

Éppen az utóbbi miatt megfigyelésük nagy körültekintést igényel, a madarászoknak ügyelniük kell rá, hogy csónakkal megközelítve nehogy kárt tegyenek a lebegő fészkekben. Hatványozottan odafigyeltek erre azok is, akik részt vettek a minapi, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportja által szervezett szerkőmegfigyelő túrán.

– Immár ötödik alkalommal szerveztük meg az eseményt. Évről évre sokan érdeklődnek iránta, nem véletlenül, hiszen valóban egy nem mindennapi látványosságról beszélhetünk. Az időpontot általában július elejére tesszük, mert ekkor látható nagyon sok fészkelő szerkőpár, továbbá érdekesség, hogy a költés széthúzódása miatt némely fészekben még tojások figyelhetőek meg, míg valamelyikben már majdnem „kirepülő” fiókák vannak. Idén a kormos szerkők ebben az időpontban szinte már végeztek a költéssel, így egész nagy „szerkőkölyköket” és felnőtt madarakat figyelhettünk meg – számolt be róla Pálinkás Csaba.

Megfigyelésük nagy körültekintést igényel, nehogy kárt tegyünk a lebegő fészkekben
Fotó: Beküldött fotó

A helyi csoport elnökhelyettese is megerősítette azt, amit sok, madarászatban jártas „kollégája” is mond, miszerint szinte bizonyos, hogy ilyen, jól megközelíthető szerkőtelep nincs máshol az országban. Ezeknek a fajoknak ugyanis speciális fészkelési igényei vannak, melyek kevés helyen adottak lakott területek környékén.

– Tényleg nem lehet elmondani, ezt látni kell, ahogyan szinte karnyújtásnyira tőlünk „jönnek-mennek” ezek a kecses reptű madarak. Persze a kormos- és fattyúszerkők társaságában számos madárfaj megfigyelhető ezen a gyönyörű területen. Ezáltal vörös és szürke gémek, hattyúk, bakcsók, törpe- és üstökösgémek, kis kárókatonák, vízityúkok, szárcsák, récefélék vannak, és megannyi ritka, védett növény, rovar, illetve halfaj található ebben vízben – tette hozzá Pálinkás Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!