Karcag

2021.07.14. 19:55

Színpompás leanderek ezreit nevelgeti Szabó Zoltán

Virágkölteményeit jövőre a birkafőző fesztiválon láthatja majd a nagyközönség.

Daróczi Erzsébet

Szabó Zoltán

Fotó: Daróczi Erzsébet

Habár Szabó Zoltán szakmáját tekintve villanyszerelő, családján átível a növények szeretete, édesapja például évtizedekig művelt zártkertet. Hobbijában mára odáig jutott, hogy háromezer tő leandert nevel a kertjében.

– Gyermekként nem szerettem a kertet, szabályosan menekültem, ha édesapámnak kellett segíteni – mesélte mosolyogva Szabó Zoltán. – Aztán ahogy cseperedtem, egyre gyakrabban lejártam a Tiszához, és a horgászat lett a mindenem. Majd azon kaptam magam, hogy kaktuszokat gyűjtök... Májustól októberig mindenféle fajta díszítette a kertet.

Mígnem egy 2017. decemberi éjszakán az interneten böngésztem, és rabul ejtett, hogy mennyire különleges növény a leander.

– Rögtön utána vettem magtokokat, és elkezdtem őket kikeltetni – negyven-egynéhány magonc lett belőlük. Szépen fejlődtek, ami arra ösztökélt, hogy létrehozzak valami különlegeset. Felkerestem ismert, leandert nevelő szakembereket, és újabb magokat szereztem be tőlük. Azóta a fehér mellett a rózsaszín számos árnyalata, a sárga összes színváltozata megtalálható a kertemben, némelyiket már nemzetközi viszonylatban is jegyzik. Az egykori húsz négyzetméteren nevelt kis magoncokból mára háromezer tőnyi lett – árulta el Zoltán.

A karcagi férfi a reggeleit öntözéssel kezdi, utána pedig fotóz, hogy dokumentálja a virágait. Mint megtudtuk: a számára igazán kedveseket gyermekeiről, nővéréről és párjáról nevezte el. A növények átteleltetését két lakatlan házban oldja meg. Ha olyan az idő, cserépkályhával fűt rájuk, mert a leander nem bírja a –1, –2 Celsius-foknál hidegebbet.

Szabó Zoltán
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Ez is olyan, mint a szerencsejáték: szenvedéllyé válik egy idő után. Mikor az ember elkezdi gyűjteni, mindig akar belőle újabbakat. Eleinte furcsán néztek rám az ismerősök, rokonok, de mára megszokták, hogy nekem ez jelenti a kikapcsolódást. Idén a nyaralás valamelyest háttérbe szorul, mivel a növények állandó törődést igényelnek. Jövőre a birkafőző fesztiválon szeretném bemutatni a virágaimat, melyek között igazi ritkaságok is megtalálhatóak: például dupla és tripla szirmúak, narancsosak, némelyikük úgy néz ki, mintha habbal lenne befújva. Igazán festőiek – jegyezte meg Szabó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!