veszélyes állat / videóval

2021.08.23. 13:58

Aligátorteknőst találtak Parádon, de a Jászkunság sincs biztonságban

A napokban egy aligátorteknőst találtak a Heves megyei Parádon, a szakember szerint azonban az ország bármelyik részén találkozhatunk ilyen állattal.

Szoljon.hu

Forrás: illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hosszú hétvégén kisebb felfordulást okozott egy fiatal aligátorteknős, aki Parádon zavarta meg egy pihenni vágyó család napjait. Az udvarban találták az állatot, melyhez Both Zoltán vadállatbefogót riasztották. Mint kiderült, a teknős emberéletre is veszélyes és az ország bármely pontján találkozhatunk vele.

– Sajnos ez már a tizennyolcadik aligátorteknős, akit befogtunk – kezdte a beszélgetést Both Zoltán. – Mivel ez nem egy őshonos állat, hanem Amerikából származik, így ez soknak számít. Idén ez a példány volt a második.

Both Zoltán vadállatbefogó és a Parádon találta teknős
Fotó: Both Zoltán

A vadállatbefogó elmondta, korábban már a Tiszában is találtak ilyen típusú veszélyes állatot.

– Ez annak köszönhető, hogy régen még engedély nélkül lehetett vásárolni és tartani ezt a fajtát, ma azonban már engedélyköteles. Azon túl, hogy szakmai vizsgával kell rendelkeznie a leendő tulajdonosnak, engedély kell a település jegyzőjétől, de még a szomszédoktól is – mondta a szakember.

Megtudtuk azt is, hogy az aligátorteknős kifejlett példánya elérheti az akár ötven centiméter nagyságot is.

– Állkapcsa olyan erős, hogy ha elkap egy emberi ujjat, lábujjat, akkor azt biztosan leharapja – hangsúlyozta Both Zoltán. – Éppen ezért is lenne nagyon fontos felelősséggel tartani ezeket az állatokat.

Az aligátorteknős mindenre ráharap, ami mozog
Fotó: Both Zoltán

A vadállatbefogó kiemelte, manapság már tavainkban, folyóinkban is bármikor találkozhatunk ilyen állattal, ami kifejezetten veszélyes, hiszen súlyos sérüléseket tudnak okozni nem csak gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

– A teknős minden mozgásra harap, legyen az egy hal, egy kéz, de még egy odadobott kőre is azonnal lecsap

– folytatta a vadállatbefogó. – Tehát ha valaki az átlagnál nagyobb teknőssel találkozik, ne menjen hozzá közel, főleg ne próbálja megérinteni, inkább hívja a 112-es segélyhívót, ők kiküldenek egy szakembert, aki megállapítja, milyen állatról van szó.

Both Zoltán az is hozzátette, ha egy jelenlegi tulajdonos úgy érzi, már nem tud megfelelő helyet biztosítani az állatnak, akkor

semmi esetre se engedje szabadon,

hanem keressen fel egy állatkereskedést, vagy a legközelebbi állatkertet, vadasparkot, ott segítenek a teknős elhelyezésében. A hosszútávú cél azonban továbbra is az lenne, hogy csak megfelelő engedéllyel tartson mindenki veszélyes állatot.

A Parádon talált hüllőben nem volt chip annak ellenére, hogy kötelező lenne, amit azt jelenti, hogy valaki engedély nélkül tartotta a veszélyes állatot vagy egy már a természetben szaporodott példányról van szó.

A szakember az is kiemelte, az elmúlt években megnőtt a számuk a hazai tavakban, folyókban, ezzel azonban hatalmas természeti károkat tudnak okozni, ugyanis itthon nincs természetes ellenségük.

Arról, hogy honnan kerülhetett az állat a kertbe megoszlanak a vélemények, a Tv2 helyszíni riportjából kiderül, a szomszédok azt gondolják, valaki szándékosan tehette oda a veszélyesnek számító állatot.

A vörösfülű ékszertenőst sem szabad csak úgy elengedni

Az otthon tartott állatok között nagy népszerűségnek örvendenek a vörösfülű ékszerteknősök is, ám ezeket állatokat sem lenne szabad csak úgy kitenni az utcára, ha már nem tudunk róla gondoskodni.

Both Zoltán elmondta, vadasparkokba, állatkertekbe ugyancsak el lehet vinni ezeket a hüllőket is, hiszen ott megfelelő körülményeket tudnak nekik biztosítani. A szabadon engedett példányok ugyanis lassacskán kiszorítják az őshonos mocsári teknőst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában