cibakháza

2021.08.18. 19:58

Az íjászként remekelő Dürgőné Piroska a szalagszövésben is jártas

A történelmi szakágban íjászként versenyző Dürgőné Kovács Piroska nemrég elsajátította a szalagszövés alapjait. Sorra készülnek cibakházi otthonukban az övek, táskatartók. Különleges hobbijáról hírportálunknak is mesélt.

P. Pusztai Nóra

Dürgőné Kovács Piroska szalagszövőszéken dolgozik

Fotó: Kiss János

Mindenből lehet valamit készíteni! – ezt az elvet követi a tiszazugi nagyközségben élő Dürgő család is. Piroska körbevezetett minket otthonukban, megmutatva a most éppen tévéállványként szolgáló Rubik-kocka-jelmezt vagy akár a bőrből készített tegezt.

Csaba és felesége történelmi szakágban íjászként versenyeznek, a Magyar Íjász Szövetség megméretésein az előírások szerint népviseletben kell rajthoz állni. Piroska a legújabb hobbiját részben ennek is köszönheti.

Dürgőné Kovács Piroska marhabőrből és nyúlszőrből saját magának készítette nyíltartó tegezét
Fotó: Kiss János

– Kikötés, hogy tizedik századi ruhát vagy valamely nép öltözékét kell viselni. Nem érzem magam igazi, kis termetű, barna bőrű ősmagyarnak, a viking mitológia és kultúra viszont közel áll hozzám. A ruháik is gyönyörűek, ennek része a szövött öv is. Valahonnan innen indult a szalagszövés gondolata – mesélte Dürgőné Kovács Piroska.

A gondolatot tett követte, hamarosan elő is került a padláson porosodó egykori rongyszőnyeg szövőkeret, amit újragondolt, így már kezdődhetett is az alapok elsajátítása.

– Nem egyszerű, de mindent meg lehet tanulni – vallja. – Az internetet hívtam segítségül, sok videót megnéztem. Majd nekiálltam az első kulcstartónak, ami könnyen elkészült. Később a nagyobb öveknél és táskatartóknál már volt, hogy vakartam a fejem a hogyan tovább miatt. Sőt, olyan is előfordult, hogy öt sort vissza kellett bontanom – magyarázta.

A méretet a keret és a szálak vastagsága határozza meg, bármit el lehet készíteni, akár kisebb szőnyegeket is e technikával, melynek alapja, hogy a kártyákba meghatározott módon kell befűzni a szálakat, forgatásukkal alakul a minta.

– A kártyákat kilencven fokkal előre, majd hátra fordítom tízszer, de mindegyik után vezetek egy szálat keresztbe, amit jó szorosan húzok át, ebben egy nokedliszaggató van a segítségemre – tette hozzá mosolyogva.

Dürgőné Kovács Piroska szalagszövőszéken dolgozik
Fotó: Kiss János

– A mintát le is fotózom, és egy idő után a szemem is rááll, így észreveszem, ha eltévesztek valamit – mondta.

A szövés nagy odafigyelést igényel, Piroska mégis kikapcsolódásként tekint hobbijára, hiszen kicsit kiszakadhat a hétköznapok szürkeségéből.

Érmekkel teltek meg a polcok

Míg a sarokban nyílvesszők, addig a polcon érmek sorakoznak. Sorra nyeri ugyanis a történelmi íjászversenyeket a Kiskunfélegyházi Fénypárducok színeiben rajthoz álló Dürgő Csaba és felesége, Piroska. Míg a család hölgy tagja a korábbi években a vadászreflex fegyverrel ért el mesterfokozatot, addig idén a visszacsapó íjat választotta. Cibakházi otthonukban a saját maga által készített marhabőr és nyúlszőr tegezét is megmutatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában