Pethő Ferenc Patrik

2021.09.23. 13:58

A világ legjobbjai között bizonyítana a szolnoki tehetség

Nyolcévesen kezdett balettozni, ötödikes korában vették fel a Magyar Táncművészeti Egyetemre, azóta pedig már több színházi előadásban táncolt és televíziós közvetítésben szerepelt a most tizennégy éves Pethő Ferenc Patrik. A szolnoki tehetség mindent megtesz azért, hogy egyszer egy nagy társulat vezető táncosa lehessen.

Molnár-Révész Erika

Kitartó munkával váltaná valóra álmát a szolnoki Pethő Ferenc Patrik. Felnőttként egy nagy, világszerte ismert társulat vezető táncosa szeretne majd lenni

Fotó: Mészáros János

– Öt éves voltam, amikor elkezdtem műugrásra járni.

Az edzőm ajánlotta a balettet azért, hogy kecsesebbek legyenek az ugrásaim, mozdulataim

– így kezdődött Pethő Ferenc Patrik kapcsolata a balettal, vagyis ezzel a gyönyörű, ámde annál nehezebb műfajjal.

– Bár a legelején nem igazán tetszett, az idő során nagyon megszerettem. Ebben óriási szerepe van Szitt Melinda mesternőnek, aki meglátta bennem a tehetséget. Az ő tanácsára jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Egyetemre negyedikes koromban, ötödikes voltam amikor felvettek. Ahogy a többi iskolában, itt is reggel kezdődnek az órák. A különbség az, hogy amikor véget érnek, egy kis szünet után kezdődnek a táncórák. Több fajtát is tanulunk. Nép-, társas- és modern táncot és természetesen a balettet – vázolta a napjait a tehetséges fiatal, akinek így délután negyed öt, negyed hatkor ér véget az iskola. De ezután sem pihen még, este héttől várja a lecke, hogy másnap felkészülve érkezzen az órákra.

– Mondhatom, hogy nem könnyű, hiszen sok lemondással jár, ám nekem van egy álmom, amit el szeretnék érni, és ez mindenben motivál.

Egy nagy, világszerte ismert társulat vezető táncosa szeretnék majd lenni – árulta el tervét.

Kitartó munkával váltaná valóra álmát a szolnoki Pethő Ferenc Patrik. Felnőttként egy nagy, világszerte ismert társulat vezető táncosa szeretne majd lenni
Fotó: Mészáros János

S valóban mindent megtesz a célért, amint lehetősége adódik a fejlődésre, mindig megragadja az alkalmat, hogy részt vegyen a továbbképzéseken, lehetnek azok hétvégeken, vagy akár a nyári szünetben. Kitartása már most meghozta az eredményt, hiszen számtalan darabba beválogatták Budapesten, többször táncolt már a Játékszín deszkáin, és az Operettszínház számos előadásában, valamint televíziós közvetítéseiben is láthatták a nézők.

– Nagyon egyedi a színház világa, tetszik ez a közeg.

Az Operettszínházban például olyan tisztelettel bántak velünk, mint bármelyik más, felnőtt színésszel – mesélt színházi tapasztalatairól Pethő Ferenc Patrik, aki az egyetem elvégzésével klasszikus balett diplomát szerez. A vágya, hogy tánctudását külföldön is bemutathassa majd.

Egyik híres példaképétől tanulhatott

Augusztusban Magyarországra érkezett a világhírű balett-táncos, Sergei Polunyin. A művész a Margitszigeten adta elő Raszputyin című táncdrámáját. Pethő Ferenc Patrik nem csak az előadást nézhette meg, előtte a legnagyobb példaképétől tanulhatott.

– Felemelő érzés volt látni Sergei Polunyint a színpadon, hiszen egyszer olyan nagy táncos szeretnék lenni, mint ő. Az pedig, hogy részt vehettem a mesterkurzusán, egy életre szóló emlék marad – mondta legújabb élményéről az ifjú balett-táncos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!