Csökkent a donorok száma

2022.01.01. 15:20

Embertársaikért fogtak össze a jászsági véradók

Fontos, hogy az ünnepi időszakban is folyamatosan biztosított legyen a hazai vérellátás. Minden csepp vér számít, amellyel megmenthetjük bajba jutott embertársaink életét. Sokan meghallották ezt a hívó szót, és segítséget nyújtottak az év utolsó jászsági véradásán, Jászapátin. Szükség is van a pozitív példákra, mert idén jelentősen csökkent a véradók száma a térségben.

Illés Anita

Barta István önkéntes segítő (balra) limonádéval kínálta meg, és egy kis beszélgetésre hívta véradás után Deli Kálmánt

Forrás: Pesti József

Az év utolsó napjaiban is véradásra buzdított a Magyar Vöröskereszt Jászság Területi Szervezete. December 28-án 11 és 16 óra között az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Jászapáti 2000. Mg. Zrt.-vel közösen szerveztek véradást a Művészetek Házában. Ottjártunkkor már többen túl voltak a szokásos adminisztráción, orvosi vizsgálaton, majd miután mindent rendben találtak náluk, megvárták, hogy sorra kerülve segítséget nyújtsanak beteg embertársaiknak. 

A sokszoros véradókban már nem volt félelem, a kevésbé rutinosak szorongását pedig a szervezők kedvessége és a vidámsággal fűszerezett hangulat oldotta. Véradás után pedig tea, kávé, limonádé, szendvics, édesség és egy kis csapatjáték, baráti beszélgetés várta a segítőket. Megtudtuk, hogy azok a donorok is adhatnak vért, akik átestek a Covid-fertőzésen és legalább három hete már, hogy a karanténból felszabadultak. A védőoltás után pedig másnap, amennyiben jól érzi magát. A legtöbben ezúttal is az önzetlenség, a jó cselekedet gyakorlásának motivációjával éreztek, hiszen ez pozitív energiával tölti fel a lelket. 

– Fontosnak tartom, hogy segítsek másoknak, különösen a járvány miatt kialakult nehéz helyzetben – kezdte Agócs József, aki immár hetvenszeres véradó. – Valamikor a katonaságnál kezdtem harminc évvel ezelőtt, és azóta is tartom ezt a jó szokást – tette hozzá. 

Deli Kálmán immár a hatvanhetedik véradó eseményen vett részt. – Évente háromszor vagy négyszer adok vért. Ezzel nemcsak a beteg embereket szolgálom, hanem a saját egészségemet is. A vizsgálat során ellenőriznek, véradás után pedig sokkal jobb a közérzetem, üdébbnek és frissebbnek érzem magam – osztotta meg tapasztalatát a jászszentandrási Deli Kálmán, aki a Jászapáti 2000. Mg. Zrt.-nél dolgozik. 

Donorként vett részt az eseményen Pócs János, a térség országgyűlési képviselője is. Hírportálunknak elmondta, hogy rendszeresen ad vért, fontosnak tartja a pozitív példamutatást különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a járvány miatt kevesebben jelentkeznek véradásra. S hogy miként alakult a véradók száma idén a Jászságban? Erről már Suba Ágnes Beatrix, a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa beszélt hírportálunknak. 

– Vegyesek a tapasztalatok. Az év első hónapjai bizakodásra adtak okot, hiszen többen jöttek vért adni. Akkor a járványügyi korlátozások miatt sokan home office-ban dolgoztak és jobban ráértek. Az újraindulást követően kevesebben érkeztek, mert nem tudták összeegyeztetni a munkaidőt a véradó esemény időpontjával. A koronavírus okozta megbetegedések miatt is csökkent a donorok száma. Sajnos a Jászságban idén nem tudtuk hozni az előzetes tervet, mintegy ötszáz-hatszáz véradó hiányával zártuk az esztendőt. A térségben általában háromezer véradóval szoktunk tervezni, ezt most nem értük el – számolt be Suba Ágnes Beatrix.

2021-ben elmaradtak a középiskolai akciók

Suba Ágnes Beatrix, a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa azt is elmondta, hogy településekre bontva például Jászapáti, Jászárokszállás, Jászkisér és Jászszentandrás mindig jól hozza a tervet. Ezt mutatja az is, hogy az év utolsó eseményén, Jászapátin a tervezett hatvan főnél többen, pontosan hatvanöten vettek részt. Köztük voltak olyan önkéntesek is, akik első alkalommal segítettek. A járvány miatt a középiskolákban idén nem szerveztek véradó akciókat, ezért ott nem tudták megszólítani és beszervezni az első véradókat. Pozitív viszont, hogy akadtak olyan fiatalok, akik önként vagy szüleik példáját követve mentek el egy-egy eseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!