Simon Éva

2022.01.09. 15:25

Énekre cserélte a sportot a kisúji tehetség, sikerét díjak bizonyítják

A kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola vezetése igyekszik támogatni a tehetséges diákokat. Szép számmal vannak, akik tanulmányi sikereket érnek el, Simon Éva tizenegyedik osztályos diákjuk például ének- és klarinétversenyeken jeleskedik. Már hét Arany Páva díjjal, Arany Páva Gála különdíjjal és számtalan arany minősítéssel büszkélkedhet énekből, de klarinétos megmérettetésekről is vannak dobogós helyezései.

Daróczi Erzsébet

Simon Éva díjai egy részével. A tizenegyedik osztályos diák már számos elismeréssel büszkélkedhet Fotó: Daróczi Erzsébet

– Tizenegyedik osztályos vagyok, vendéglátó-szervező szakmát tanulok, mert tetszik a gasztronómia. Ma is gyakorlatunk volt, főztünk és flambíroztunk, felszolgáltunk. Bort nyitottam, díszszalvétát hajtogattam. Ezt is megtanulom, mert egy háztartásban, családi összejöveteleken ehhez is kell érteni, ha nem a szakmámban fogok dolgozni, akkor is – magyarázta a fiatal lány.

Éva elárulta, hogy az óvodában – ahogyan sok másik gyermek – ő is énekelt. 

– Aztán Túrkevén voltam zeneiskolás, nyolc évig furulyáztam, utána átváltottam klarinétra, közben zeneelméletet, szolfézst tanultam. Aztán megpróbáltam a népdaléneklést, de énekelek táncdalokat, popdalokat és baptista énekeket is. A zenétől mindig boldog vagyok, kikapcsol. Amikor iskola után hazamegyek, vagy ha a buszon ülök, akkor is zenét hallgatok. Amikor lengyelországi kirándulásra mentünk az iskolával, a buszon is énekeltem – árulta el Simon Éva, aki a kisújszállási Kossuth Lajos Általános Iskola énekkarában kezdett el szólózni. Janó Valéria tanárnő látta meg benne a tehetséget.

– Első versenyünk a szolnoki Kárpát-medencei Dunán innen, Tiszán túl volt, ahol az első sikerek erőt adtak a folytatáshoz. Mára azonban a furulyát klarinétra cseréltem. Toldi Attila iskolaigazgató és osztályfőnököm, Tóth László segített a saját hangszer beszerzésében egy pályázaton keresztül. Nem járok zeneiskolába, az énekeket is adatgyűjtőktől tanulom meg, a klarinétban pedig Terék József segít. A hangszeres versenyekről is több díjat elhoztam. Készülök a jövő évi érettségire is, mert fontos, hogy legyen szakmám. Hiszen ha zenét tanulok majd Nyíregyházán, mellette tudok dolgozni, hogy legyen pénzem, tudjak bérelni lakást – sorolja terveit a tizenhét éves lány, akit első szólóversenyére a szülei ösztönöztek.

Térségi kategóriában rögtön kiváló minősítést kapott, az országoson pedig aranyat. Majd megkapta első Arany Páváját. 

Na, ott örömkönnyek hullottak, hiszen van olyan, aki húsz év alatt nem szerez egyetlen Arany Pávát sem. Nekem már hét pávám és egy kiemelt nívódíjam is van. A Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén tavaly még gyerek kategóriában indultam, idén már a felnőttben versenyzem, ott sokkal magasabb lesz a léc. Arra törekszem, hogy a versenyeken mindig olyat mutassak, amit más nem tud úgy megcsinálni, ahogy én. Ehhez napi több órát gyakorlok, már elkezdtem a csokrokat is összeállítani az idei versenyekre. A megméretéseken szüleimnek is bizonyítani akarok, mert sok áldozatot hoznak értem. Amikor felmegyek a színpadra, és éneklés közben mosolygós arcokat látok, érzem, érdemes csinálni... 

Éva kitartását a sportnak is köszönheti. Korábban bronzérmet is szerzett a cselgáncs magyar bajnokságon, egy sérülés azonban meggátolta a folytatást. – Most már az énekléssel teljes az életem, szeretem a választott szakmámat és a közönségemet is, akiknek szeretnék idén sokszor énekelni Karcagon, Túrkevén vagy akár Kisújszálláson is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!