Rendszerezés

2022.04.11. 20:44

Fontos, hogy a különféle ételek lehetőleg elkülönítve, mindig a megfelelő helyre kerüljenek

Rendszerezve pakoljuk az élelmiszert a hűtőbe!

Czakó Nóra

A készételeket dobozban vagy más csomagolásban helyezzük a hűtőbe, hogy jól elkülönüljenek a többi élelmiszertől Fotó: Nagy Balázs

Az élelmiszerek biztonságos tárolása szempontjából a jól berendezett hűtőszekrény alapvető fontosságú – nemcsak az ideális hőmérséklet elengedhetetlen, hanem az is, hogy az ételek minden esetben a megfelelő helyre kerüljenek. 


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a témával összefüggésben hangsúlyozzák: fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve kerüljenek a hűtőszekrénybe. A nyers és fogyasztásra kész élelmiszereket, ételeket dobozban vagy más csomagolásban tegyük a hűtőbe, hogy a nyers élelmiszer ne szennyezhesse a készételt. Nyers hús, illetve tisztítatlan zöldségfélék semmiképp ne kerüljenek a készételek – például felvágott vagy bármilyen főtt étel – fölé, mellé. Utóbbiakat mindig le kell fedni, le kell takarni. 


Mint felhívták a figyelmet: kiemelten ügyelni kell arra is, hogy a nyers hús a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel, illetve a húslé ne csepeghessen le, ne szennyezhesse a hűtőszekrény belsejét, más élelmiszereket. Darált húst hosszú ideig nem szabad tárolni, mert aránylag nagy felületén a mikrobák rohamosan képesek elszaporodni – érdemes egy napon belül feldolgozni. A tojás szintén elkülönítve kerüljön a hűtőszekrénybe. 
A konyhai mindennapjaink szempontjából fontos az is, hogy a hűtő ne legyen túlzsúfolva, mert akkor nem tud megfelelően hűteni. Ajtaját ne nyitogassuk gyakran, és mindig csak a legszükségesebb ideig tartsuk nyitva, hogy a belseje ne melegedhessen fel. 


A szakemberek azt is kiemelték, hogy a hűtőt rendszeres időközönként ki kell tisztítani, belső felületét és polcait, rácsait le kell mosni akkor is, ha első ránézésre tisztának tűnnek. A szemmel láthatatlan baktériumok ugyanis megtapadhatnak a belső felületen, és ez egészségügyi problémákhoz vezethet. Tisztítás után érdemes ecetes vízzel áttörölni a belső felületeket, ennek baktériumpusztító és szagtalanító hatása is van. Mindemellett a hűtőszekrény tartalmát is rendszeresen át kell nézni, hogy meggyőződjünk: nincsenek benne romlott, penészes vagy lejárt szavatossági idejű termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!