Szivárvány Óvoda

2022.09.19. 17:19

Az abonyi óvoda fontos küldetése a gyermekek környezettudatosságra nevelése

Zöld Óvoda címet nyert el az abonyi Szivárvány Óvoda a közelmúltban. Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának keretében azokat az intézményeket ismerik el, ahol az óvodások koruknak megfelelő, magas szintű környezeti tudást kapnak, illetve ahol elsajátíthatják a környezettudatos magatartás legalapvetőbb formáit. E téren élen jár a Tószegi úti intézmény, melynek falai között lapunk is betekinthetett a gyerekek természeti nevelésébe.

Hartai Gergely

A Szivárvány Óvoda pedagógusai különféle foglalkozások, játékok alkalmával hozzák közelebb a gyerekekhez a természet szépségeit

Fotó: Hartai Gergely

– Óvodánk természetszerető szemléletmódja sokéves múltra tekint vissza. Én magam harminc éve dolgozom itt. Huszonhat évig voltam óvodapedagógus, az intézményvezetői feladatokat pedig négy éve látom el. Örömmel mondhatom, hogy az elmúlt évtizedekben végig kiemelt szempont volt a természettel való törődés – avatott be működésük hátterébe Széll Tamásné.

A zöldségekkel és gyümölcsökkel való foglalkozás mindennapos tevékenységek az intézményben
Fotós: Hartai Gergely

Mint mondta: a közelmúltban magasabb szintre emelték a környezettudatosságot, hiszen ennek a látásmódnak korunkban különösen nagy jelentősége van.

Az udvaron elhelyezett madáretetők és odúk, a magaságyások, valamint a komposztálók mind a környezet játékos megismerését segítik. 

– Az itt dolgozók mindegyike ezt az elvet vallja magáénak. Ennek megfelelően kezdtük formálni a helyszín arculatát. Vagyis, amikor csak lehet, kint, a természetben töltsék el idejüket a gyerekek. Meg kell mondjam, az óvodának kitűnő az elhelyezkedése. Közel van a parkerdő és a Mikes-tó, melyek varázslatos hangulatot árasztanak. Ezeket a csodákat meg kell mutatnunk a gyermekeknek – folytatta a vezető. 

Sétánk közben megtudtuk, hogy az óvodába mintegy százhetven, míg a bölcsődébe huszonkét apróság jár, akiket különféle foglalkozások, játékok alkalmával ismertetnek meg a természet szépségeivel. Az intézmény két évig, 2024. december 31-ig jogosult a Zöld Óvoda cím használatára. 

Széll Tamásné óvodavezető büszkén mutatta meg hírportálunknak az intézmény Zöld Óvoda oklevelét
Fotós: Hartai Gergely

– A gyerekek rendkívül fogékonyak, szeretik a bogarakat és a rovarokat, még bogártanyánk is van.

Megfigyelik a parányi állatokat, nagyítóval vizsgálják őket, nem félnek tőlük. Tudják, hogy minden élőlény hasznos, ami körülvesz bennünket, és megtanulják, hogy a természet körforgásában melyiknek mi a feladata.

– Apropó, bogárbarát óvoda is szeretnénk lenni! – mosolyodott el a szakember, miután hozzátette: legfőbb céljuk, hogy olyan generációt neveljenek fel, akik jól érzik magukat ebben a közegben, emellett a szülőket is tudatosabb szemléletre sarkallnák. 

– Nemrégiben „madárbarát” címmel is gazdagodtunk. Ennek előzménye, hogy januárban a szülők körében madárodú- és etetőkészítő versenyt hirdettünk.

A pályázat végén azonban nagyon meglepődtünk, ugyanis hetvenhat pályamunka érkezett, amelyeket természetesen egytől egyig kitettünk.

– Mindez azt mutatja, hogy a szülőket is megmozgatta a természet szeretetének gondolata. Ráadásul rendkívül ötletes alkotások születtek, a gyerekeket is bevonták az egyes darabok elkészítésébe – mutatta meg búcsúzóul a változatos alkotásokat az óvodavezető. 

Az óvoda madáretetőit is a gyerekek díszítik
Fotós: Hartai Gergely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!