Tiszaszőlős

2022.09.27. 17:25

Ötven éve fogják egymás kezét az élet rögös útján

Három gyermekkel és öt unokával büszkélkedhet Szőke János és Kálmán Mária.

Köllő Judit

Ötven éve kötötte össze életét Szőke János és Kálmán Mária

Fotó: Nagy Balázs

Ötven éve kötötte össze életét Szőke János és Kálmán Mária. Három gyermekük és öt unokájuk társaságában ünnepelték a nem mindennapi jubileumot, aminek apropóján szerkesztőségünk ajándékkal kedveskedett a tiszaszőlősi házaspárnak. János ugyanis húsz éve az Új Néplap nélkülözhetetlen munkatársa, ő az, aki reggelente eljuttatja lapunkat a településen olvasóinkhoz. Ugyanakkor a hangsúly most mégiscsak kettejükön van, a házaspár őszintén mesélt örömteli pillanatokról és hullámvölgyekről, valamint a hosszú és sikeres házasság titkáról.

Ötven esztendő meglehetősen hosszú idő. A János és Mária fél évszázada köttetett házassága szép tanúságtétele az egymás iránti szeretetnek, amely arra emlékeztet bennünket, hogy igenis létezik hosszú és boldog házasság.

A közös élet csodás, ám olykor rögös országútján egymást kezét fogva haladnak végig. És bár időnként őket is próbára teszi az élet, de mint mondják, a közösen megélt csodás pillanatok maximálisan kárpótolják őket ezért.

– Egy barátunk esküvőjén találkoztunk először, még 1972 februárjában – idézte fel megismerkedésük történetét Mária. – János még a sorkatonai szolgálat előtt állt, és többször is pedzegette, hogy szeretne a bevonulása előtt megházasodni. Ugyanakkor az élet közbeszólt, és még abban a hónapban elvitték katonának. Hamarosan megfogant első gyermekünk, így nem is haboztunk sokáig, amint lehetőségünk adódott rá, egybekeltünk – ekkor már 1972 szeptemberét írtunk – mesélte a feleség.

A házaspár három gyermekkel büszkélkedhet, elmondásuk szerint az őszinteség és a hasonló értékrend jelentik hosszú és boldog házasságuk tartópilléreit. Azt is elárulták, hogy kapcsolatukban akadtak ugyan nehezebb időszakok, viszont mindig a jó dolgokból merítkeztek.

– Mindketten olyan családból jöttünk, ahol a szüleink hosszú frigyre rendezkedtek be – jegyezte meg nevetve Mária. – Ennyi idő távlatából is nehéz jó tanáccsal szolgálni a gyerekeinknek, hiszen nem létezik megpróbáltatások nélküli kapcsolat. Talán annyi, hogy mindig a szeretetből és a közösen átélt élményekből kell táplálkozni ahhoz, hogy hosszú távon működjön a dolog.

Fontos, hogy engedjünk teret a másiknak, ne szabjunk észszerűtlen korlátokat, hagyjuk, hogy a párunk ugyanaz az ember maradhasson, mint aki a megismerkedésünk előtt is volt.

– Az elmúlt ötven évben nem telt el úgy nap, hogy haraggal feküdtünk volna le – avatott be a feleség.

Nem győzték hangsúlyozni, mennyire boldogok, hogy gyermekeik öt csodálatos unokával ajándékozták meg őket, akikkel próbálnak a lehető legtöbb időt együtt tölteni. Mint kiderült: a lurkók szenvedélyesen szeretnek társasjátékozni. Ezt magunk is megtapasztaltuk, ottjártunkkor ugyanis türelmetlenül várták, hogy letudjuk az interjút, és beszálljunk hozzájuk a Ki nevet a végén? partiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában