Galériával

2022.11.23. 11:29

Roncstelepeken rozsdásodó autók tárták fel titkaikat Kunhegyesen

Faragó Imre évtizedek óta gyűjti a régi motorokat és katonai járműveket.

Mészáros János

Apa és fia együtt csinosítják a katonai gyűjteményt

Fotó: Mészáros János

Az esztergályos végzettségű, kunhegyesi Faragó Imre mint vérbeli kereskedő vált ismertté országszerte. Azt már kevesebben tudják róla, hogy évtizedek óta gyűjti a régi motorokat és katonai járműveket. Elsőként egy közel hatvan éve gyártott Danubia motorkerékpárt varázsolt újjá, melyet más járművekkel együtt a vállalkozásuk bemutatótermében őriz. Később ráállt az egykori néphadsereg szocialista gyártású járműveinek a beszerzésére és felújítására.

A már használaton kívüli, különféle telepeken rozsdásodó Csepelek, Zilek, Volgák, Uazok hosszú hónapok munkájának köszönhetően újulnak meg a műhelyében, visszarepítve bennünket a múltba, megmutatva egy letűnt korszak egykor féltve őrzött megoldásait és titkait.

Az alapos felújításokban Imre fia segít neki, így már családi vállalkozássá vált a régi járművek újraélesztése. Minden gépkocsi érvényes műszaki vizsgával és veterán rendszámmal rendelkezik. A katonai járművek mellett Trabant, Wartburg és Volga személyautók is vannak a tulajdonukban.

Legújabban egy gulyáságyúval gyarapodott a gyűjtemény. A több mint harminc éves főzőalkalmatosság különlegessége, hogy még nem főztek benne.

A fatüzeléssel és gázolajjal is működő gulyáságyúban menet közben is tudtak ételt készíteni, így mire megérkeztek a gyakorlat helyszínére addigra az ebéd is megfőtt.

Az elkövetkező hónapokban az új szerzemény felújítása és minősítése lesz a munkájuk. 

Járműveikkel veterán kiállításokon vesznek részt az ország különböző településein. Az idén már Szolnokon is láthatták két különleges katonai autójukat. Felvételeink apát és fiát örökítették meg, a katonai gyűjtemény csinosítása közben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!