Galériával

2022.12.11. 09:30

Kocsorosi látványosság: díszruhába öltözött a Cinege-ház Szolnokon

Nem adja meg magát az elszabadult energiaáraknak az a család, amely a belváros irányából a Szandaszőlős felé tartó 442-es számú főút mentén párhuzamosan futó kocsorosi portájukat minden esztendőben éjjel-nappali látványossággá varázsolják advent idejére. Ahogy tették ezt idén is...

Mészáros Géza

Minden évben újabb fényekkel és díszekkel gazdagítják portájukat

Fotó: Kiss János

– Eleinte csupán a magunk örömére, később a feldíszített házunkhoz ellátogató érdeklődők kedvére dekoráljuk fel rendre az év utolsó hónapján a házunkat – magyarázza érdeklődésünkre sok évre visszanyúló hagyományuk történetét Cinege Ilona.

Elmondja, hogy párjával, Dehenes Miklóssal épp tíz esztendeje szerelik fel az izzósorok mellé a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó különböző figuratív díszeket a Kocsoros út 28. számú ingatlanukra.

6 gyermekükön és 2 unokájukon kívül ma már a városrész apraja-nagyja gyönyörködtetésére szolgál nem kis munkájuk és pénztárca-béli áldozatuk. Noha pazarlást feltételez adventi szokásuk, mégsem rúg az egekbe szezonális rezsijük.

A szükséges energiát ugyanis napelem-rendszer biztosítja, de már akadtak egyesek, akik felajánlásaikból szeretnének hozzájárulni a színes és fényes „kocsorosi zarándokhely” üzemeltetéséhez.

– Az első évben még visszafogottabb volt a látvány, de minden évben szereztünk be újabb és újabb kellékeket. A régebbi díszeket is mindig felrakosgatjuk, melyekhez jönnek mindig az újak, így apránként gazdagodott a díszsor – mesél Ilona.

Idei karácsonyi díszsoruk különlegessége az a Mikulások között bolyongó szellemfigura, amely még Halloweenről maradt meg, de nem volt szívük visszabontani.

A látványosság jövő év január derekáig áll, az érdeklődők Vízkeresztig tekinthetik meg a Kocsoroson... 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!