Pongó Máté

2023.03.31. 16:30

A győzelem motiválja a mindennapokban a Szolnoki Olajbányász fiatal irányítóját

Szeret nyerni – ez sarkallja csúcsteljesítményre minden héten Pongó Mátét. A Szolnoki Olajbányász irányítójával az élsportolói lét nehézségeiről és örömeiről beszélgettünk arról, hogyan éli mindennapjait, miként edz, és hogy mi található egy élsportoló hűtőjében.

Rózsa Róbert

Pongó Máté a sportnak szentelte az életét

Fotó: Nagy Balázs

– Hogyan vált élsportolóvá?

– Rengeteget mozogtam már gyerekként is, szinte mindegy volt, milyen sportot, csak játsszak. Nem is gondoltam volna, hogy profi játékos leszek, amikor korábban Kecskemétre kerültem, akkor fordult meg a fejemben először a hivatásos karrier gondolata.

– Mennyit kell edzenie?

– Az edzésterhelés egyenletesen nőtt az évek során. Baján, ahol kezdtem a sportágat, napi egyszer másfél órát edzettünk, Kecskeméten már kétszer másfél órát. Ehhez aztán jött még a pluszmunka, hiszen a kosárlabdában nagyon fontos, hogy izmos, gyors legyen a játékos, nagyot ugorjon. Később pedig előtérbe került a minőségi alvás, étkezés, regeneráció fontossága is. Erre már itt, Szolnokon ébredtem rá.

– Harmadik szezonját tölti Szolnokon, és eddig elkerülték a nagyobb sérülések. Ez ügyben van valamilyen titka?

– Szerencsére jó genetikám van, nem vagyok sérülékeny. Vannak bizonyos sérülések – boka, térd –, amelyek óhatatlanul megtörténnek, és sajnos nem lehet kivédeni. Ugyanakkor az izomsérülések, húzódások megelőzhetőek, ezekre figyelek is: a masszázst, jeges kádat, hengerezést mind nagyon fontosnak tartom.

– Mennyire szigorú a napirendje?

– Általában délelőtt 10-kor edzünk először, így nagyjából reggel nyolckor kelek fel. Lényeges, hogy ne edzés előtt tíz perccel „essünk be”, hanem kellően ráhangolódjunk a munkánkra, ezt a szolnoki klubvezetés egyébként is elvárja. Ahogy idősödöm, egyre inkább igénylem is, hogy nyújtással, hengerezéssel átmozgassam a testem a tréninget megelőzően – ragasztanom, krémeznem szerencsére nem kell. Ebéd után pihenő következik. Érdekes, hogy hét közben ilyenkor nem alszom, meccsnapon viszont mindig tudok aludni. Délután ugyanez a menetrend, persze a második edzés már keményebb. Plusz edzésmunkát nem szoktak kiírni számomra, inkább ha én úgy érzem, maradok még dobni edzés után. Ez a fajta rutin az évek alatt fontossá vált, érzem, hogy rendszerezettebbé teszi az életem. Nyaranta például, amikor nincsenek ilyen formában edzések, hiányoznak is.

– Milyen étrendet kell követnie, egyáltalán: mi van a hűtőjében egy átlagos hétköznapon?

– Igyekszem odafigyelni, de azért nem követek extrán szigorú diétát, nem számolom dekára az adagokat. A reggeli tojás, szendvics, müzli, vagy hasonlók. Mérkőzések előtti este már csak könnyű ételeket eszem, meccsnapon meg végképp. Csirke, tésztafélék, snack – általában ezeket eszem. Napi két edzés között egyébként sem fogyaszthatunk nehéz, zsíros ételeket, hiszen akkor délután meg sem bírnánk mozdulni.

– Ebből a szempontból hol a határ? Ünnepekkor egy pohár ital, vagy alkalomadtán az édesség belefér az élsportolói létbe?

– Nálam bele. Mivel év közben úgyis odafigyelek, és tekintettel vagyok az edzésekre. Karácsonykor például azt eszem, amit megkívánok, édesszájú pedig egyébként sem vagyok. A klub elvárása az, hogy jól teljesítsünk, ha ez megvan, ilyen részletekbe nem szólnak bele.

– Sokszor hallani: a sportsikerek fejben dőlnek el. Ön hogyan látja ezt?

– Nagy mértékben egyetértek. A tehetség egy dolog, de hogy akarsz-e jól teljesíteni, hogy hiszel-e magadban – ez mentális erő függvénye, és szükséges a sikerhez. Emellett élvezned is kell, amit csinálsz, ha csupán kötelességből teszed a dolgod, az nem az igazi.

– És hogyan veszi rá magát az edzésre például kánikulában, vagy szakadó esőben?

– Nyilván nincs hozzá kedvem, de tudom, hogy ez a dolgom. Csak elindulni nehéz otthonról, ha már ott vagyok, észre sem veszem. De egyébként is annyi ideje csinálom már, hogy ez természetes. Azért nem tagadom, egy esős „punnyadós” napon nagy a kísértés, de erőt kell venni magunkon, hiszen ez a munkánk, nem hagyhatjuk cserben a csapatot. 

– Hogyan tartja fenn a motivációját?

– Szeretek nyerni! Ha tudom, hogy hétvégén játszunk valamely csapattal, azt le akarom győzni. Ez motivál hétköznap az edzéseken is, hiszen ha jól edzem, jól fogok játszani, és segíteni tudok a csapatomnak megnyerni a mérkőzést.

– Hogyan rendezhető össze az élsportolói lét a magánélettel?

– Nehezen, hiszen a párom reggel 8-tól délután fél 5-ig dolgozik, így csak este tudunk találkozni. És ugyebár a hétvége sem szabad, hiszen bajnokit játszunk, márpedig ha meccs van, akkor nálam csak az létezik. Mindez civilként elsőre nehezen érthető, ugyanakkor lehet rajta dolgozni, és kellő intelligenciával össze lehet hangolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!