Pintér-Dezső Mária

2023.03.31. 16:37

A mozgás és az étrendváltás nyitja meg előttünk a vágyott új világ kapuját

Számtalan kifogás felsorolható, hogy az ember miért ne változtasson az életmódján, amellett viszont még több érv szerepel, miért érdemes mégis elgondolkodni ezen. A tervezés nem elegendő, és a tapasztalatok bizonyítják, hogy az első lépést a legnehezebb megtenni, de nem lehetetlen. Az egészségünk megőrzéséről egy szolnoki életmód-tanácsadóval, Pintér-Dezső Máriával beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

A változástól az emberek többsége fél. Tapasztalja ezt munkája során Pintér-Dezső Mária, szolnoki életmód tanácsadó is.

– Pedig a változásnak örülni kell, ebben van a fejlődés kulcsa. Az újdonság segít kilépni a komfortzónából, tágítva a határokat – foglalta össze dióhéjban az életmódváltás és az egészségmegőrzés lényegét. Számtalan kifogással találkozott már, a többség az időt sajnálja, de leginkább a belső szándék hiányzik, ebben az esetben a külső segítség nem is elegendő.

– Akkor tudunk egyáltalán elindulni vagy továbbhaladni az úton, ha valaki valamiért nem érzi magát jól a bőrében, itt nem feltétlenül a súlytöbbletről és a fogyásról van szó. A többség alacsony energiaszintről, gyötrő fej- vagy gyomorfájásról panaszkodik. Ezeket szépen helyre lehet hozni a megfelelő táplálkozással, csak be kell iktatni az életbe és étrendbe az apró módosításokat – magyarázta.

Pintér-Dezső Mária
Forrás: Beküldött fotó

A szakember szerint sem könnyű a változás, de mottója, hogy nem a kifogásokat kell keresni, hanem a megoldásokat.

– Olyan verziókat javasolok, amik nem időigényesek, így nem arról van szó, hogy az egészségünk miatt fél napokat a konyhában kell állni és főzni, csak egy kis pluszodafigyelést igényel a testünk megfelelő táplálása. A legfontosabb a szénhidrátok, fehérjék megfelelő aránya, minden étkezésnél elengedhetetlen az élelmi rost – magyarázta az alapelveket.

A megfelelő táplálkozással az egészségügyi problémák is elmúlhatnak, ez kihat a hétköznapok teljesítményére, az általános közérzetre is. A sport itt kapcsolódhat az életmódváltáshoz.

– A mozgás a táplálkozással kéz a kézben járul hozzá az egészséghez, a mi filozófiánkban nyolcvan százalék az étkezés, míg húsz százalék a sport szerepe. Amikor mozgunk, egyébként a szív- és érrendszert támogatjuk, a keringés fokozódik, ezzel nem feltétlenül a karcsúság, hanem maga az egészség a cél – emelte ki.

Az újévi fogadalmak között sokszor szerepel a futás beiktatása, a lelkesedés viszont a tapasztalatok szerint hamar lankad. A sporttal kapcsolatban számos tévhit van, sokan úgy vélik, csak akkor ér valamit, ha a szervezetet túlerőltetik, még néhány napig az izomláz is gyötri az embert.

Ha egészségesen szeretnék elkezdeni mozogni, fitten élni, szem előtt kell tartani a fokozatosság elvét. El lehet kezdeni harmincperces intenzív sétával, jön a tavasz, a testnek és léleknek is felüdülés a szabadban töltött idő ilyenkor.

— Amikor már egyre jobban esik a mozgás, lehet szaporítani az alkalmakat, egy idő után a kocogásig elérhetünk. Azért sem érdemes a futással kezdeni, mert ez a mozgásforma, ha nem megfelelően építik fel, hamar megutáltatja magát, és sérülésekhez is vezethet – hívta fel a figyelmet a szakember.

Azt is tanácsolta, hogy mindenki találja meg azt a mozgásformát, amiben örömét leli. – Nem mindenkinek való a futás, a jóga vagy az aerobik, fontos, hogy szeressük azt, amit csinálunk. Tehát mozgásra fel, főleg ilyen szép időben! – invitál életmódváltásra Pintér-Dezső Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!