Látványosság

2023.03.24. 11:06

Egész Tiszapüspöki a csodájára járt, amikor Kázmér, a falu gólyája visszatért

A fehér gólya ráadásul idén már nem is egyedül jött.

Munkatársainktól

Kázmér, Tiszapüspöki kedvenc gólyája csütörtökön tért haza, a település központjában álló fészkébe

Forrás: Beküldött fotó

A tavasz csalhatatlan jele az, amikor sorra foglalják el fészkeiket a hazatérő gólyák, sőt már néhány fecskével is lehet találkozni a természetben. Karcagra már egy hónapja, Szolnokra és Tiszapüspökibe a napokban érkeztek meg a hosszúlábú madarak, ám az egyre szélsőségesebb időjárás miatt számuk évről-évre csökken.

– Reggel vettük észre, hogy megérkezett Kázmér, de idén szerencsére nem egyedül – számolt be csütörtökön a hírről Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. A településen nagyon várták már a polgármesteri hivatal közelében álló fészek állandó lakóját.

Tavaly sokan aggódtak a madárért, egy darabig ugyanis magányosan téblábolt fészkében. Idén azonban már párjával érkezett, hogy újra családot alapítsanak.

– Tavaly két fiókájuk kelt ki, ám az egyik sajnos elpusztult. Ez a fészek egyébként itt van, mióta az eszemet tudom. Korábban több helyen is volt gólyafészek a faluban, de az utóbbi években már csak ez az egy maradt. Az árterünkben ugyan sok gólyát lehet látni, de a település belterületén ez az egy fészkel. Vagyis, a legtöbb itteni gólya turista, kivéve Kázmért, aki állandó lakónk – mondta mosolyogva a településvezető.

Kunhegyesre is megérkeztek a várva-várt fehér gólyák. Győr Zsolt, a városüzemeltetés vezetője elmondta, évente 30-40 család költözik a településre. 

Kunhegyes igazi gólyaparadicsom, évente 30-40 pár költözik a városba
Fotós: Nagy Balázs

A vármegyeszékhelyen is egymás után bukkannak fel a gólyák, legalábbis a Tallinn városrészben álló fészket már elfoglalta egy madár. Mint azt Pálinkás Csabától, a Magyar Madártani Egyesület vármegyei elnökétől megtudtuk, Szolnok még a kilencvenes években is „gólyanagyhatalomnak” számított, legalább 14-15 fészek volt a városban. Ám számuk – ahogy országos szinten is – évről-évre csökken.

Az éves számlálások adatai szerint sajnos évről-évre kevesebben érkeznek haza. Ez az egyre aszályosabb időjárás miatt van, csökken a madarak élettere. Egyre kevesebb az olyan nedves közeg, ahol jól érzik magukat, és megtalálják azt a mennyiségű táplálékot, melynek segítségével több fiókát tudnak felnevelni

– hangsúlyozta a szakember.

Mint elmondta, a gólyák hűséges állatok, nagyon kötődnek ahhoz a helyhez, ahol kikeltek a tojásból, de néhány év eltelik, míg ivaréretté válnak.

– Mondjuk a tavaly, tavalyelőtt kikelt fiókák sokáig még kóborolnak, csak ezután térnek vissza szülőhelyükre. Általában ugyanazt a fészket használják, és ugyanazzal a párral állnak össze, ha tehetik. Először a hím érkezik haza, kitatarozza a fészket mire érkezik a nőstény, majd családalapításba kezdenek. Általában 4-5 tojást rak a nőstény, de nagyon ritkán fordul elő, hogy minden fiókát fel tudnak nevelni. Ez abban az esetben lehetséges, ha nagyon bőséges táplálék áll rendelkezésre.

Általánosságban 2-3 fióka nő fel egy fészekben. Egy hónap míg kikelnek a tojásból, szintén egy hogy felnőjenek, és ha időben elkezdik a fészkelést a szülők, még egy hónapjuk arra is marad, hogy megtanuljanak repülni, gondoskodni magukról. Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. környékén pedig visszaindulnak Afrika felé

– ismertette a madarak itthoni tevékenységét Pálinkás Csaba.

A vármegyében jelenleg a Hortobágy szélét Nagyivánt, Karcagot és Kunhegyes környékét kedvelik a leginkább. Mint azt a szakember elmondta, nem csak a gólyák költöznek haza a napokban, már néhány hazatérő fecskét is lehetett látni az elmúlt napokban.

Adatot szolgáltathatunk kedvenc költöző madarainkról

Idén számoltak már sasokat, figyeltek baglyokat, most indul a Gólyales. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) új programjának célja, hogy bevonják a lakosságot a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, valamint a védelmüket is segítő adatgyűjtésbe.

Az MME 2005-ben indította el az első adatgyűjtésre szolgáló honlapját, amely azóta a fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők legfontosabb hazai adatforrása lett. A tizenkilenc éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis most teljesen megújult, a mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás is könnyebbé vált. Ebben a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetőek. Vagyis segítségével már most több mint 10 000 fészek 118 ezer költési eredményét, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet elérni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában