Szoljon podcast

2023.05.21. 09:30

Évről évre jobb minőségű borokat kell elbírálniuk Szandaszőlősön a borítészeknek – galériával

68 mintát kóstoltak meg a szandaszőlősi Bereczki Máté Gazdakör hagyományos borversenyének szerencsés zsűritagjai május 20-án a helyi művelődési központban.

Turcsányi János

Egyre nehezebb a bírák feladata

Fotó: Mészáros János

Az ítészek három kategóriában 60 nedűt ítéltek méltónak arra, hogy arany, ezüst és bronz oklevéllel ismerjék el a borászok munkáját.

– Helyben termett, illetve a történelmi, valamint a határon túli borvidékekről származó szőlőkből készült borokkal neveztek idén a gazdálkodók. Újfehér, hófehér, rosé, újvörös és óvörös borok termelői vehették át az elismerő okleveleket. Egyre nagyobb hozzáértéssel, egy tisztább borokat készítenek a szandaszőlősi megmérettetésre nevezők – hangsúlyozta a díjátadáson Takács Attila a bíráló bizottság vezetője. A szakmai grémium tagjai szerint évről évre magasabb kategóriájú borokat bírálhatnak el, ahogy az idén odaítélt 9 nagyarany és 27 arany minősítés bizonyítja.

A szandai borverseny 1995-től nemzetközi. Idén Kárpátaljáról és a Partiumból érkezett a „hegy leve”– tudtuk meg Serfőző Imrétől, a házigazda egyesület elnökétől, aki felidézve a kezdeteket, azt is elmesélte, hogy az első borverseny zsűrije a nevezők előtt, nyílt színen kóstolta az akkori mintákat. Közben pedig a szalonnát, kenyeret, savanyú káposztát kínáló „Szalmasztalt” használták az ízek tisztán tartása érdekében.

A borverseny a jelenleg 48 tagú Bereczki Máté Gazdakör legfontosabb rendezvénye minden évben. A díjátadás ennek megfelelően kiváló hangulatban telt, a borászok az elismerések átadása után, egymás poharait töltögetve, a konkurensek véleményét is megismerve maguk is meghozhatták szubjektív döntéseiket, melyek nem tértek el nagyban a zsűri véleményétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában