Szoljon podcast

2023.05.23. 19:55

Hónapokig nem bonthatta fel titokzatos küldeményét Kiss M. Jenő

Különleges ajándékot, egy Vatikánból érkezett pápai köszöntést kapott 75. születésnapjára a szolnoki sportrepülőtér korábbi parancsnoka. Kiss M. Jenőt párja lepte meg a nem mindennapi oklevéllel.

Hartai Gergely

Kiss M. Jenő a 75. születésnapjára kapott pápai oklevéllel

Fotó: Hartai Gergely

– Az év elején egy különös sárga boríték érkezett hozzám, rajta a Vatikán címerével, január 18-i feladási dátummal. Nagyon meglepődtem, hogy miért kaphattam onnan levelet, az pedig különösen foglalkoztatott, hogy vajon mit akarnak velem közölni. A küldeményt azonban csak a születésnapomon, április 19-én nyithattam ki – nyújtotta felém az azóta már felbontott borítékot Kiss M. Jenő, aki, mint mondta, a lezárt „irattasak” hónapokig pihent otthonában.

A férfit eleinte nagyon foglalkoztatta a titokzatos levél, mígnem arra jutott, hogy beteszi a szekrényébe, és a jeles napig igyekszik megfeledkezni róla. Teltek-múltak a hetek, elérkezett április tizenkilencedike...

 

Óriási öröm volt felbontani a küldeményt, és látni, hogy egy pápai áldás, illetve köszöntés áll benne.

– Mint kiderült, a párom intézte el az irat postázását. Az interneten kutatott és kiderítette, hogy miként kérhető ilyen oklevél. Úgy gondolta, örülnék egy efféle szép emléknek, így hát el is indította a kérelmet. Az angolul íródott irat pedig megérkezett – mutatta meg a dokumentumot a nyugalmazott parancsnok.

A pápai áldás és a vatikáni címerrel ellátott sárga boríték
Fotó: Hartai Gergely

Kiss M. Jenő arról is beszámolt, hogy születésnapjára egy összejövetelt szerveztek családjával. A rákóczifalvai rendezvényre magával vitte az oklevelet, amelyet a családtagok is elolvashattak.

– Huszonöten voltunk a programon, amelyen a dédunokám, az unokáim, a párom és a gyermekeim is részt vettek. Természetesen, az ajándékomat nekik is megmutattam. Időközben egyébként bekereteztem az oklevelet, a végleges helye azonban még nem dőlt el. Azt hiszem, a gyűjteményes szobámat vagy a nappalimat ékesíti majd – zárta szavait a Kiss M. Jenő.

Karitatív célra fordítják a bevételt

A pápai oklevelek történetéről a Vatikán hivatalos oldalán olvashatunk. Mint írják, XIII. Leó pápa annak érdekében, hogy előmozdítsa az Alamizsnahivatalra bízott jótékonykodáshoz szükséges források előteremtését, az alamizsnásra bízta a pergamenre készült apostoli áldásokat (pápai áldásokat) tartalmazó oklevelek kiállítását, amelyeket az alamizsnás aláírása és a hivatal szárazpecsétje hitelesít. Fontos tudni, hogy a pápai áldással kapcsolatban felmerülő költségek kizárólag az oklevél elkészítésének és postázásának költségét tartalmazzák, valamint azt a hozzájárulást, amely a pápa karitatív tevékenységének támogatását segíti – tájékoztat az egyházi közlemény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!