Galériával

2023.05.19. 11:13

Reggeliző biciklisekkel telt meg a szolnoki Kossuth tér - videóval

Óriási érdeklődés mellett tartották meg az idei Bringás reggelit Szolnokon. A Kossuth téren a finom ételek és a kávé mellett a közlekedésbiztonságról is bővíthették tudásukat az érdeklődők.

Molnár-Révész Erika

A Bringás reggelin minden korosztály képviseltette magát

Fotó: Mészáros János

Vidám hangulat, friss kávé és finom reggeli fogadta péntek reggel fél héttől a bicikliseket a szolnoki Kossuth téren.

– Szinte mindig kerékpárral közlekedem, kivéve akkor, amikor esik az eső. Nagyon szeretem, hiszen kell a mozgás minden korosztálynak, főleg idősebb korban –mondta a reggeliért sorban álló Szekeres Éva.

Nagyon meg vagyok elégedve a város kerékpárútjaival, hét éve költöztem ide Budapest mellől, már akkor elég szépen ki volt épülve, de azóta is fejlődött

– ezt már Kiss Béla mondta, aki elektromos kerékpárjával rendszeresen közlekedik a városban.

A résztvevők között minden korosztály képviseltette magát, nagyon sok kisgyermekes család is érkezett a helyszínre. 

Kóródi-Csonki Melinda két kisfiával, Csanáddal és Bencével vett részt a reggelin.

– Jó időben szinte minden nap kerékpárral közlekedünk az óvodába, ha nagyon sietünk, a kisebbet még én viszem,  de ha nem, akkor mindketten biciklivel jönnek. Így, hogy minden nap „kétkeréken” közlekedünk, már ismerjük a KRESZ-szabályokat, de nagy öröm a gyerekeknek, hogy rendőröktől is hallhatják, és kaphatnak különböző közlekedéstechnikai eszközöket – mondta az anyuka.

Ugyanis a rendőrség is részt vett az eseményen, minden generációnak készültek valamivel.

Az egészen kicsiknek például mágneses kirakóval, a felnőtteknek pedig egy kerékpáros kvízt állítottak össze a legalapvetőbb közlekedési szabályokról.

Mint azt Dávid Mónika őrnagy a helyszínen elmondta, mindig akad egy-egy hiba, melyet átbeszélnek a jelentkezőkkel. Aki jól oldotta meg a feladatot, azt ajándékokkal jutalmazták, láthatósági mellényekkel, karkötőkkel, fényvisszaverő matricákkal, csengőkkel.

– A kerékpáros balesetek száma évről-évre csökkenő tendenciát mutat, ami mindenképpen nagyon jó hír. De még erősíteni kell a közlekedőkben azt, hogy az őszi-téli időszakban a láthatóság mennyire fontos. 

Amellett, hogy nagyon sok eset történik a balra kanyarodásnál az elsőbbségadási szabályok megszegése miatt, sok esetben nincs kivilágítva sem a kerékpár, sem a kerékpáros, vagy sötét ruházatban lép le gyalogosan a járdáról, és így sajnos későn észleli a járművezető, majd megtörténik az ütközés

– mondta az őrnagy. Hozzátette, a gyalogosok és a kerékpárosok ráadásul védtelenebbek, mint az autósok, ezért nagyon fontos védőfelszerelést használni.

A Bringás reggelit már a nyolcadik alkalommal rendezték meg a vármegyeszékhelyen.

– 2017-ben kezdtük el, célunk a kerékpáros turizmus, és közlekedés, valamint a város kerékpár úthálózatainak népszerűsítése. Szerettük volna felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedés szabályaira is. Azt tapasztaljuk, hogy a kerékpáros közlekedési kultúra egyre fejlődik, néhány évvel ezelőtt még jóval kevesebben bicikliztek a városban– mondta Öhlbaum Emese, a polgármesteri hivatal koordinációs és marketing igazgatóság vezetője.

Hozzátette, mindez a környezetvédelem, az egészséges életmód, és a fenntarthatóság miatt fontos.

Közel hatvan kilométer kerékpárút épült a városban

A Bringás reggelin részt vett Szalay Ferenc polgármester is. Mint elmondta, már régóta megfelelő a város kerékpárút-hálózata a biciklis közlekedéshez.

– Most már közel 50-60 kilométer kerékpárút épült ki a városban, hosszú évek munkája ez. Úgy látom, hogy a szolnokiak egyre jobban szeretik ezt a fajta közlekedési formát. Nyilván ez lényeges az egészséges életmód szempontjából, de úgy tűnik, a találkozás öröme is nagyon fontos, hiszen még soha nem voltak ennyien ezen a rendezvényen – hangsúlyozta a városvezető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában