Szoljon podcast

2023.09.27. 18:34

Gebei-Fekete Brigitta: A kismamatorna felkészíti a testet és a lelket is a szülésre

Minden élethelyzetben fontos a megfelelő mozgásforma kiválasztása, igaz ez a kismamákra is. Gebei-Fekete Brigitta, sportoktató a várandósságot a maratonhoz hasonlította. A szakemberrel Daróczi Dorottya, rádiós szerkesztő beszélgetett a Szoljon.hu podcastjében.

Pakainé Pusztai Nóra

Gebei-Fekete Brigitta

Forrás: Szoljon.hu

Gebei-Fekete Brigitta, szolnoki sportoktató a Testnevelési Egyetem elvégzése után határozta el, hogy kismamákkal és kisgyermekekkel szeretne foglalkozni. 

– Kerestem a helyen a pályán, így elvégeztem a terhestorna oktatói tanfolyamot. Emellett szenvedélyemmé vált a babás torna, melynek célja a szülés utáni regeneráció, illetve a komplex mozgásterápia, ahol kisgyermekekkel foglalkozhatok. Az alkalmakon az adott mozgásformát követve segítjük az éretlen idegpályák fejlődését – magyarázta Gebei-Fekete Brigitta. 

A gyakorlatok a figyelem- vagy memóriazavar, valamint az olvasási nehézségek esetén is hozzájárulnak az állapotjavuláshoz. 

– A különböző mozgásformákat ösztönösen jól csinálják a gyerekek, de van olyan eset, amikor azok koordináltabbá tételre van szükség, ekkor jön jól a fejlesztés. Az alapmozgásokat, kúszást, mászást építjük újra – sorolta. 

Az egyéni és csoportos terápiák során a szülőkkel is együtt dolgozik, megtanítja a helyes kivitelezést, melyet minden nap gyakorolni kell. A szakember hozzátette, mozgásra mindenkinek szüksége van, hogy aktívak, fittek és egészségesek maradhassunk. 

– Fontos, hogy a kismamák életének is része maradjon a mozgás, a regeneráció is jobban megy a szülés után – hangsúlyozta, majd a várandósságot egy maratonhoz hasonlította.

– Az elején még éppen hozzászokik a test a nagyobb igénybevételhez, a második szakaszban csak úgy „faljuk” a kilométereket, a végére viszont kimerülnek a raktárak. A szülés komoly fizikai munka, amihez erő kell – fogalmazott.

A hátfájás és például a vizesedés is gyakori panasz, ezekre fókuszálva állítja össze a gyakorlatokat. Egy- egy alkalom fontos része a bemelegítés, az aerob rész, az erősítés, a nyújtás és a relaxáció is.

– Prioritás, hogy a kismama jól érezze magát, természetesen a babára is figyelünk. Egyébként a mozgás endorfint termel, ami serkenti a vérkeringést, a magzat szervezetébe több tápanyag jut – vázolta a pozitív élettani hatást. 

A kismamatornát a várandósság 12 hetében lehet elkezdeni, az alkalmakra egészen a szülésig járhatnak.

A test öngyógyító, de nem árt a segítség

A szülés utáni időszakban a regenerálódás fontosságára hívta fel a figyelmet Gebei-Fekete Brigitta, szolnoki sportoktató.

– Az édesanyát is támogatni kell, hiszen mint anya meg kell szülessen, lelkileg, de fizikálisan is. A test öngyógyító helyreállítja, amit tud, de szétnyílt hasizom vagy a rossz tartás nem javul meg magától – számolt be tapasztalatairól a szakember.

Az édesanyáknak állapotfelmérés után állítja össze a megfelelő gyakolatsort szülés után, azok rendszeres elvégzésével megelőzhetőek a későbbi egészségügyi problémák, nem mellesleg a tornának alakformáló hatása is van.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában