Receptajánló

2024.12.29. 13:29

Töltött káposzta nagyi módra – galériával és videóval

Az elnevezés a török sarmak – beburkol jelentésű szóból származik. Egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, mert több napon át fogyasztható. A nagyi féle töltött káposzta hagyományos karácsonyi étel, amire igaz, hogy többször felmelegítve még finomabb, hiszen idővel az ízek jobban összeérnek.

Mi most Lázókné Mándi Jolán (Jolán Falodája tulajdonosa) és munkatársa, Botos Jolán segítségével mutatjuk be a nagyi féle töltött káposzta receptjét.

nagyi féle töltött káposzta
A nagyi féle töltött káposzta kiváló választás az ünnepi asztalra is
Fotó: Daróczi Erzsébet

Nagyi féle töltött káposzta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg darált sertéscomb/lapocka vegyesen
  • 20-30 dkg rizs
  • 1 nagy fej (kb. 1,5 kg) savanyú hasábkáposzta
  • aki szeretne még 0,5 kg savanyú aprókáposzta
  • 3-5 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
  • 20 dkg füstölt tarja / füstölt kolozsvári szalonna
  • (tehető bele 20 dkg apróra vágott sósszalonna, hogy szaftosabb legyen - elhagyható)
  • só, bors, tört pirospaprika ízlés szerint
  • 3-5 db babérlevél és szemes bors ízlés szerint (elhagyható)
  • 1-2 liter víz
  • Habaráshoz: 1 kanál liszt, 1 kiskanál őrölt fűszerpaprika és 1 kanál sertészsír
  • 1 doboz tejföl a tálaláshoz 

Elkészítése:

A darált húsba beletesszük a megmosott és előfőzött rizst, jól elkeverjük a sóval, a borssal, a tört piros paprikával. Aki szeretné, hogy keményebb tölteléket kapjon, az üthet bele egy nyers tojást, tehet bele apró kockákra vágott sósszalonnát és/vagy apró kockákra vágott füstölt szalonnát. A massza akkor elég sós, ha kavarás közben már a töltelék nem ragad a kezünkhöz.

A káposztát leveleire szedjük, a levelekről kivágjuk az ereket, torzsát. A töltéshez egy levelet a tenyerünkre teszünk, rárakunk egy jó nagy gombócnyi (ahogy Karcagon mondják, emberes) darált húst tölteléket, feltekerjük, mindkét szélét benyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.

Egy fazék aljára apró káposztalevelek kerülnek (ehhez a megmaradt káposzta leveleket is vághatjuk apróra), erre állatjuk a töltelékeket, közé tehetünk füstölt húst, szalonnát. A töltelékeket egymásra rakjuk, a tetejére aprókáposzta kerül. Itt is lehet használni a megmaradt káposztaleveleket apróra vágva.

Aki szeretne, tehet a fazékba 2-3 babérlevelet és szemes borsot is, majd a káposztát felöltjük annyi vízzel, hogy ellepje és lassú tűzön 1,5- 2 órát főzzük.

Az idő tűzhely és töltelék függő, hiszen lehet pulyka vagy akár marhahússal is tölteni a káposztát. Rizs helyett pedig használhatunk bulgurt is, azzal is nagyon finom!

Amikor megfőtt a káposztánk, rántást készíthetünk a tetejére (ez el is hagyható): 1 evőkanál zsírt olvasszunk fel serpenyőben, szórjuk rá 1 evőkanálnyi lisztet jól keverjük el, vegyük le a tűzről, tegyünk bele 1 kanál pirospaprikát, újból keverjük el, majd öntsük a káposzta tetejére, a fakanál segítségével oszlassuk el, és forraljunk rajta egyet.

Tálalás:

A kiszedett töltelékeket tejföllel és akár apróra vágott kaporral és friss kenyérrel tálaljuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában