Gofri Világnap

2025.03.29. 16:30

Március 25. – A Gofri Világnapja! Teszteld tudásod kvízünkkel!

Ha van egy étel, ami egyszerre lehet ropogós, puha, édes vagy akár sós, akkor az a gofri! Március 25-én világszerte ünnepeljük a Gofri Világnapját, amikor minden gofriimádó büntetlenül élvezheti ezt az isteni finomságot. De honnan ered ez az ínycsiklandó ünnep, és miért pont ezen a napon tartjuk?

Március 25-én ünnepeljük a Gofri Világnapját, amikor végre mindenki büntetlenül élvezheti ezt a ropogós finomságot – és hogy még izgalmasabb legyen az alkalom, készültünk egy kvízzel is, amivel tesztelheted a gofris tudásodat!

Gofri Világnap
Március 25-én ünnepeljük a Gofri Világnapját
Fotó: Gettyimages.com / Forrás:  Illusztráció

A Gofri Világnapjának eredete

A Gofri Világnapja eredetileg Svédországból származik, ahol „Våffeldagen” néven vált ismertté. Érdekesség, hogy az elnevezés a „Vårfrudagen” (Szűz Mária napja) félrehallásából ered, mivel március 25. a keresztény hagyomány szerint Jézus születésének bejelentésének napja. A svédek pedig úgy gondolták, hogy ez remek alkalom arra, hogy frissen sült, ropogós gofrival ünnepeljenek!

Azóta ez a nap világszerte elterjedt, és mindenki a saját módján ünnepli – egyesek klasszikus belga gofrit esznek, mások pedig az amerikai verziót próbálják ki baconnel és juharsziruppal.

Gofri Világnap
Fotó: Gettyimages.com / Forrás:  Illusztráció

Hogyan ünnepeljünk?

  • Készítsd el otthon! Próbáld ki a klasszikus belga gofrit, vagy kísérletezz új ízekkel!
  • Menj el egy gofrizóba! Sok helyen ilyenkor akciókkal, különleges ízekkel várják a vendégeket.
  • Szervezz gofri-partit! Hívd meg a barátaidat, és rendezzetek kóstolót különböző feltétekkel – Nutella, gyümölcsök, tejszínhab vagy akár sós változatok.

Ha már ennyit beszéltünk a gofriról, itt az ideje, hogy teszteld is a tudásodat! Készen állsz egy ízletes kvízre?

1.
Melyik országban vált igazán híressé a gofri?
2.
Melyik lisztfajtát használják leggyakrabban a klasszikus gofri tésztájához?
3.
Mi adja a gofri ropogós külső rétegét?
4.
Melyik gofri változat tartalmaz gyöngycukrot, ami karamellizálódik sütés közben?
5.
Melyik feltét NEM egy hagyományos gofrihoz illő klasszikus?

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában