2025.03.18. 12:03
Ingyen osztják szerdán a harcsát Szolnokon, mutatjuk, mit készíthet belőle
Ingyen halat osztanak szerdán, Szolnokon. Egy ember fejenként öt kilogrammot vihet el a törpeharcsákból, amelyekből fenséges ételek készíthetőek. Vödröt, bográcsot készíteni!
Vödröt a kézbe! – ez a jelszó szerdán, Szolnokon, ahol az előző évek után idén is ingyen halat osztanak. A szatyor ezúttal azért nem lesz jó, mert törpeharcsákat lehet majd hazavinni, az apró jószágok tüskéit pedig a zacskó nem állja.

Fotó: Mészáros János / Forrás: MW Archívum
Ingyen halat osztanak Szolnokon, öt kilót lehet vinni fejenként
Mint a Tisza Horgászegyesület hivatalos oldalán közölte, az Alcsi-Holt-Tiszai törpeharcsa gyérítés során kifogott kopoltyúsokból saját fogyasztásra lehet vinni szerdán. A halosztás helyszíne a szolnoki Szellő út végi halőri központ, ahonnan 12 órától, saját vödörrel, és fejenként legfeljebb öt kilogrammot lehet kérni.
Mutatunk öt ínycsiklandó receptet törpeharcsából
A törpeharcsát egyébként a legtöbb horgász fitymálja. Amire adtak is okot bőven az idehaza mindössze apróra növő, az őshonos halfajok horgászatát sokszor ellehetetlenítő állatok. Amelyek tüskeszúrásai sem épp kellemesek.
Paprikás lében azonban kifogástalanok! Hiszen „nagy tesóihoz”, a szürke harcsához és az afrikai harcsához hasonlóan a törpeharcsa húsa szálkamentes, és íze is remek. Mutatunk is öt receptet, amellyel garantáltan nem fog mellé.
Mint a Mindmegette.hu portálon olvasható,
- készíthetünk harcsapörköltet burgonyaruhában. A pikáns étel megalkotása révén egy gombapörkölttel nyakon öntött, krumplis bundában sütött halat kapunk. Ráadásul viszonylag gyorsan, mivel a receptleírás szerint 75 perc alatt elkészíthető.
- Gulyás halból, pontosabban törpeharcsából is készíthető. Némi különbség azért van a klasszikus recepthez képest, de a folyamat gyors és ízletes végeredményt ígér.
- Harcsapaprikás. Ezzel nem kell különösebb kommentár: ami, elvégezhető szürke harcsával és afrikai harcsával, arra a törpe is tökéletesen megfelel.
- Szintén gyors „győzelmet” ígér a Mindmegette törpeharcsa pörkölt néven futó receptje. Más húsokhoz képest a különbség, hogy a pörköltalapba halászlékocka is kerül. Tálalni túrós nokedlivel szokás.
- „Aranka néni törpeharcsája” elnevezéssel olvasható egy szintén ígéretes ételkülönlegesség elkészítésének módja. Eszerint a nyúzott, tisztított halat sózzuk, borsozzuk, ízesítjük, olajjal és muskotályos pezsgővel felöntve a tepsibe helyezzük, majd befóliázva megpároljuk. A kész ételt rizzsel és gombamártással tálaljuk.
