2025.03.25. 16:30
Ez a mennyei tokaji boros körtés torta lett a desszertek királynője az alattyáni süteménysütő versenyen
Rekordszámú versenyzővel és desszertcsodával rendezték meg A pillanat íze sütinapot március 22-én Alattyánon. A hagyományos ízvilág mellett újdonságok is megjelentek a desszertparádén, csak a fantázia szabott határt a sütik kivitelezésének. A zsűri torta, édes és sós kategóriában értékelte az ellenállhatatlan ínyencségeket. Mutatjuk az alattyáni süteménysütő verseny idei díjazott desszertjeit.
Izgalmas, elképesztő ízvilágú édes és sós élmények mellett klasszikus desszertek is várták az alattyáni sütinapra érkezőket. Mandulás kifli, levendulás keksz, mákos áfonyás Mirtilló, macaron, gesztenyés tokaji aszús torta, hólabda, klasszikus Opera-szelet, kávés karamellás Baileys torta, fekete szezámos kurkuma torta, fűszeres szilvás máktorta, tökmagolajos baconos sajtos pogácsa, kapros sajtos kifli, sajtos spenótos tekercs és megannyi desszertkülönlegességet vonultatott fel az idei süteménysütő verseny.

Fotó: Pesti József
Rekordot döntött az idei alattyáni süteménysütő verseny
Tóth-Kalmár Margit és férje, Tóth József A pillanat íze receptportál receptírói néhány éve álmodtak egy nagyot és létrehozták a sütinapot Alattyánon. A közösségi program célja, hogy összehozza a sütni szerető háziasszonyokat és férfiakat, akik egy barátságos, vidám hangulatú versenyen mutathatják meg tudásukat, kreativitásukat. Az országos méretűvé nőtt desszertparádét az önkormányzat és a művelődési ház együttműködésével, támogatók segítségével rendezték meg immár hetedik alkalommal március 22-én, szombaton a közelmúltban megújult Gecse Árpád Közösségi Színtérben, mely kicsinek bizonyult. Ahogy azt a nevezések számának alakulása is jól mutatja, a rendezvény évről évre egyre több sütiimádót mozgat meg: 2022-ben 24, 2023-ban 41, 2024-ben 72 desszert érkezett a versenyre. Idén a tavalyit is túlszárnyalva a szervezők rekordszámú jelentkezést regisztráltak az ország különböző pontjairól, sőt még Szlovákiából is. Huszonnyolc településről mintegy 70 versenyző több mint száz finomságot készített a versenyre, melyet három – édes, sós és torta – kategóriában hirdettek meg. - A legtöbb, 52 desszert az édes sütemény kategóriában érkezett. Tortából 35, míg sós süteményekből 24 ínyencség került a szakmai zsűri elé – mondta el érdeklődésünkre Tóth-Kalmár Margit.

Fotó: Pesti József
Órákon át kóstolgatta és értékelte a zsűri az édes és sós finomságokat
A sütinapot Simon Józsefné, a művelődési ház igazgatója nyitotta meg, majd a zsűri tagjai, Sznopek Veronika, Kovácsné Veronika és Sipos László munkához is láttak. Ahogy az várható volt, nem volt könnyű dolguk, hiszen rendkívül változatos desszertek közül kellett kiválasztani a legjobbakat. Az ízvilág és állag mellett értékelték többek között a készítő kreativitását és a süti külalakját is. Amíg a szakértő zsűri kóstolgatta a süteményeket, addig Marosán Zoltán a fűszerek csodálatos világáról tartott előadást, valamint játék szórakoztatta a jelenlévőket. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, játszószobával várták a kicsiket. A hagyományoknak megfelelően a résztvevők megízlelhették a mások által készített sütiket és recepteket is cserélhettek. A támogatóknak köszönhetően a legjobb sütemények készítői értékes díjazásban részesültek. Torta kategóriában Bundula Mónika körtével és tokaji borral megbolondított tortája kapta az első díjat. Az édes sütemények közül Korbel Andrea Mirtillo névre keresztelt mákos, áfonyás desszertje bizonyult a legjobbnak, míg a sós sütik versenyét Jaksáné Kódor Ildikó medvehagymás magyaros minifánkja nyerte.
Sütiverseny Alattyánon
Fotók: Pesti JózsefAz alattyáni sütiverseny eredményei:
Torta kategória:
I. Bundula Mónia – tokaji boros körtés torta
II. Szatmári Nóra – újhullámos somlói
III. Csenki-Szénási Anett – kávés torta
Édes sütemény kategória:
I. Korbel Andrea – Mirtillo mákos áfonyás süti
II. Mosonyi Józsefné – barack aprósütemény
III. Kántorné Kiss Dóra – felhőszelet
Sós kategória:
I. Jaksáné Kódor Ildikó – magyaros minifánk medvehagymával
II. Magyar Anett – leveles tepertős pogácsa
III. Fülöp Zoltánné – sajtos pogácsa
Különdíjasok:
- Polgárné Szemes Katalin – sós karamell torta;
- Tóth Judit – málnás madártej torta;
- Tóth Anikó – Pavlova torta;
- Kisbakonyi Zoltánné – kis kifli;
- Kónya Brigitta – csokis vaníliás briós;
- Dalmadi Tiborné – Ferdinánd;
- Borbély-Tomcsányi Dorina – fehércsokis málnás szelet;
- Kóródi Istvánné – öcsödi lakodalmas perec;
- Pap-Lukács Éva – tavaszi fűszeres kosárka;
- Sülyi Gyula – sajtos medvehagymás kifli;
- Vass Lajosné – mámoros meggyes