Húsvét

2025.04.18. 14:00

Sonkafőzés mesterfokon – bevált módszerek az ünnepi asztalhoz

Az ünnepi asztal bővelkedik finomságokban, de a főszereplő mégis csak a sonka. Ám elkészítésekor számos tényezőt figyelembe kell venni: fontos, hogyan füstölték, mennyire zsíros, és jól szeletelhető-e. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogy idén igazán ízletes húsvéti sonka kerüljön az asztalra.

A tökéletes húsvéti sonka előkészületei ugyanolyan fontosak, mint maga a főzés. A füstölt, nyers húst érdemes már előző este hideg vízbe áztatni úgy, hogy épp ellepje – így távozhat belőle a felesleges só. Másnap friss vízben kezdjük el főzni, és ízlés szerint tehetünk bele néhány gerezd fokhagymát, pár szem egész borsot, illetve babérlevelet is. Ha füstölt tarját, csülköt vagy sertéscombot választunk az ünnepi asztalra, akkor 1-2 órányi áztatás is elegendő, majd mehetnek a fazékba. A sonkát a főzőlében érdemes tartani egészen a tálalásig, a kötöző madzagot pedig csak a felszolgálás előtt távolítsuk el. Ezek az alaplépések már biztosítják a jó végeredményt, de néhány plusz trükkel igazán különlegessé tehetjük az ünnepi fogást.

húsvéti sonka
A húsvéti sonka akkor jó, ha omlósra, puhára főzve tálaljuk
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock

A tökéletesre főtt húsvéti sonka titka

Megtörténhet, hogy kimarad a sonka beáztatása, ez bárkivel megeshet. Ám ilyenkor sem kell kétségbeesni: főzzük meg enyhén ecetes vízben, így tompíthatjuk a túlzott sósságot. Ha pedig néhány alapvető szabályt is szem előtt tartunk, garantáltan olyan finom sonkát készítünk, amire még sokáig emlékezni fogunk.

  1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt nem szabad leszedni róla.
  2. Mindig akkora fazékban főzzük meg, amelyben teljesen ellepi a víz.
  3. Ne tegyük a kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és a sonka rostjai rágóssá válnak.
  4. A főzési idő a nyers sonka súlyától (is) függ, és akár 4-5 óra is lehet. Akkor van kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.
  5. A sonkát a levében hagyjuk kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

+ 1 tipp: a visszamaradt főzőlét vétek kiönteni, hiszen sokféle ízletes étel alapja lehet, amelyeket még különlegesebbé tesz a füstös aroma. 

Így válasszuk ki a tökéletes sonkát 

Bár a húsvéti sonka főzése is fontos lépés, ha nem választunk jó minőségű terméket, akkor az eredmény nem lesz tökéletes. A mindmegette.hu videójából megtudhatja, mire érdemes odafigyelni a sonkavásárlás során, hogy a húsvéti menü valóban ízletes legyen.

Hidegen, melegen is finom

A frissen főtt sonka íze páratlan, de tévedés lenne azt gondolni, hogy csak melegen élvezhető. Miután kihűlt, szeletelve, a sonkalében főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával tökéletes húsvéti reggeli készíthető belőle. A szeletelés során leesett sonkadarabokból szendvicskrémet, sonkás tésztát vagy salátát is alkothatunk, így számos módon felhasználhatjuk.

Ínycsiklandozó húsvéti sonka recepteket talál, ha ellátogat a mindmegette.hu oldalára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában