nem ijedtek meg, megetették

2018.09.24. 20:00

Hazánk legnagyobb pókfajtája látogatott meg egy rékasi családot

Váratlan látogató bukkant fel a minap egy zagyvarékasi család fürdőszobájában. A betolakodó nem ember, hanem egy hatalmas méretű pók volt. Nem estek kétségbe, nem is csapták agyon a hívatlan teremtményt, ahogy sokan tették volna, inkább lefényképezték és megetették…

Kovács Berta

A rékasi pók átmenetileg egy műanyag dobozba került. A család végül a természetben, a Zagyva partján engedte el az óriásira nőtt állatot

Forrás: Beküldött fotó

– A nálunk dolgozó asszony talált rá a pókra a zuhanyzóban – mesélte el a találkozás történetét az egyéves kisfiút nevelő rékasi anyuka, Tánczos Dorottya.

– Beszaladt a kilépő alá, azt felemeltük, akkor láttuk, milyen hatalmas, majdnem akkora, mint egy madárpók. Állatszerető család vagyunk, így nem akartuk bántani. Gyorsan ráborítottunk egy tárgyat és azzal megfogva betettük egy műanyag dobozba. A tetejét persze kilyuggattuk, nehogy megfulladjon. Fogtunk szöcskét, azzal etettük meg.

– Van egy kedves ismerősöm, aki kedvtelésből pókokat tart, egyszer-kétszer én is megtekintettem már az állatait. Mobiltelefonnal lefotóztuk a pókot, és átküldtem neki a képeket, azzal a szöveggel, hogy találtunk egy ilyen szörnyet, mi lehet ez? Azt írta vissza, még jó, hogy nem ütöttük le, mivel ez egy védett fajta.

Kiderült, egy szongáriai cselőpókkal hozta őket össze a sors, aminek az eszmei értéke ötezer forint. Nem úgy tűnt egyébként, mintha a dobozba zárt teremtmény rosszul érezte volna magát a kényszerű fogságban. Hiszen még tele is ehette magát. Dorottya fogott neki két szöcskét, és mint beszámolt róla, az egyik példányra vendégük nyomban rá is vetette magát, és belakmározott. De védett állat lévén, egyértelmű volt, hogy visszaadják neki a szabadságát.

A rékasi pók átmenetileg egy műanyag dobozba került. A család végül a természetben, a Zagyva partján engedte el az óriásira nőtt állatot
Fotó: Beküldött fotó

 

Kora délután fogták, és még aznap este férjével együtt autóba ültek és kifurikáztak a Zagyva partjára.

– Felemeltük a doboz tetejét, és hátrább húzódva vártuk, hogy kimásszon… – idézte fel Dorottya. – Gondoltuk, jobb helye lesz neki ott a parton, mint a fürdőszobában, talán még párt is talál magának.

Azt is elmondta, ekkora pókkal még soha nem találkoztak. De hogyhogy nem ijedtek meg tőle? Hiszen a pók általában nem tartozik a legkedveltebb élőlények közé.

– Az emberi félelem azért csak megvolt bennünk is, de ezt megpróbáljuk leküzdeni, szeretjük a természetet.

Nem sző hálót hazánk rekordere

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis), Magyarország legnagyobb pókfaja. Mérete nem éri el a madárpókét, szőrös teste miatt azonban gyakran összetévesztik vele. Elsősorban az Alföld szikes pusztáin, valamint a kötöttebb homoktalajokon él, bár előfordulhat máshol is. Nem sző hálót, hanem függőleges csőszerű üregeket alakít ki, melyek harminc-negyven centiméterre nyúlnak le a talajba.

Kézzel megfogni nem ajánlott, marása ugyan nem halálos, de igen kellemetlen, lódarázs csípéséhez hasonló, esetenként allergiás reakciót válthat ki. Védett állat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!