Erkélyrandival kedveskedik egymásnak az újszászi Zsuzsa és János

Mindannyian egyéniségek vagyunk, ennek értelmében mindannyian egyedileg igyekszünk a járványhelyzet elszigeteltségben telt napjait tartalmassá, érdekessé, emlékezetessé tenni.

Mészáros Géza

Zsuzsa és János nap mint nap, délután fél ötkor randevúznak az erkélyükön. Fél évszázad együttlét után is van mit és szépet mondaniuk egymásnak

Forrás: Tarcsa Károly

Újszász mozgalmas közösségi életének egyik legismertebb és talán legelismertebb tagjai Fehérék: Zsuzsa és János. A kijárási és csoportosulási korlátozások idején is megtalálták a módját, hogy a végtelenül unalmas és végzetesen egysíkú „koronás mókuskerék-hajtásban” saját életüket és másokét is „felpörgessék”.

Nyolc év kamasz- és ifjúkori ismeretséget követően lépett frigyre egymással Zsuzsa és János. Ennek már negyvennégy esztendeje. Több mint fél évszázados társas lét után lehet-e még a másiknak szépet mondani, újat adni, örömet szerezni? Fehérék, a másoknak is példaértékkel és mintául szolgáló közös programjaik által is, határozott igennel felelnek a felvetésre. Anyakönyvezett párkapcsolatuk

melegen tartásáért ezúttal is ki más, mint a családi tűzhely illetékese a felelős, Zsuzsa. Kérem szépen, most figyeljenek!

Társasházuk teraszán minden áldott nap, délután fél öttől egy fél órás erkélyrandevút adnak egymásnak.

– Aki ismer, az jól tudja, mindig töröm valamin a fejem. És hát elég makacs vagyok ahhoz, hogy véghez is vigyem azt, amit kitaláltam – vallja magáról Fehérné Szekeres Zsuzsa.

– Már a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése után közvetlenül azon gondolkoztam, miként hessegessük el az otthonunkból a világméretű problémáról szóló folyamatos aggodalmakat. Meg hát, a férjemnek is szerettem volna kedveskedni. Így született meg az erkélyrandevú ötlete. Két hónapja nincsen olyan nap, amikor kihagytuk volna ezt az örömteli, a környezetünkre való rácsodálkozással és beszélgetésekkel töltött házi légyottot – meséli Zsuzsa.

– Ismerem a feleségemet, és változatos szervezőképességét, ezért nagyon váratlanul nem ért a balkontalálka-ajánlata – mondja János.

– Mi tagadás, kedves bóknak is vettem a felajánlást, ezért nem tiltakoztam ellene. Csak annyit kértem, ha az elfoglaltságaim miatt nem tartózkodok otthon, akkor előtte, időben, hívjon már telefonon, nehogy elkéssek a randevúról. És tényleg nem azért késnék le róla, mert gyarló férfiből vagyok, hanem mert az ismert korlátozások ellenére is rendszeres napi munkám van – hangsúlyozza.

Jánosnak valóban sokrétű a tevékenysége nap mint nap. A Városi Tornacsarnok vezetőjeként, illetve a Magyarországon meghonosított lábtoll-labda sportág „mindeneseként” (számos szakmai megbízása van: ügyvezető elnöke a Magyar Lábtoll-labda Szövetségnek, az Újszászi VVSE-nek, továbbá alelnöke a lábtoll-labda európai- és világszövetségének egyaránt – a szerző) kemény logisztikai feladatokkal kell megbirkóznia.

Zsuzsa és János nap mint nap, délután fél ötkor randevúznak az erkélyükön. Fél évszázad együttlét után is van mit és szépet mondaniuk egymásnak
Fotó: Tarcsa Károly

– Nincsen két egyforma randiprogram – avat be az „intim” részletekbe is János.

– Zsuzsa mindig más és más kínálattal fogad. Jeges tea, forró tea, annak különböző gyümölcsös-, gyógy- és fűszeres változatai, ivólevek, limonádé-különlegességek. Mindezek mellé sós, vagy édes apróságok, saját készítésű, vagy cukrászdás teasütik, tortaszeletek, melegszendvicsek fogadnak. Mi, mihez illik. Kiülünk a virágos erkélyünkön megterített asztalka mellé, csodáljuk a természetet. Nézzük a fákat, vizsgálgatjuk a madarakat. Számoljuk a fecskéket. Nem is gondoltam volna, mennyire változatos a közelünkben az élővilág – sorolja a randidélutánok felhozatalait János.

Fehérék családi fészkéből kirepültek már a gyerekek: a negyvenes évei elején járó Judit és az ifjabbik János is a fővárosban találták meg a számításukat. Korábban sűrűn, a vesztegzár miatt manapság ritkábban fordulnak meg szüleiknél. Akik, bár pontosan nem említettük, de éppen túl vannak azon veszélyeztetett koron, amely fölött a fránya koronás járvány fenyegeti az emberiséget. A fenekén megülni sosem tudó Zsuzsának egyéb „heppjei” is akadnak. Egyikre a maga örömére akadt rá, a másik mások kedvére is szolgál.

– Jó párévtized óta Jánossal gyűjtöttük a bakelitlemezeket. Természetesen hallgattuk is őket, aztán a csillogó fekete lemezek korának lejárta után jöttek újabb és újabb hangtechnikák, s ezek a korongok egy időre feledésbe merültek. Meg a lemezjátszónk tűje is elkopott a zenelejátszásokba. Néhány hónapja sikerült hozzájutnom egy működőképeshez, azzal pedig újból felfedeztem a mintegy száz darabos gyűjteményünket. Vannak klasszikus, illetve könnyű műfajú zenéink. Idehaza, főzés, takarítás vagy egyéb házimunka közben hallgatom őket, s ha ritmusosak, akkor még táncra is perdülök.

– A másik „zizim”, hogy napközben fel-felhívom a helyi Százszorszép Népdalkör tagjait, naponta, egyenként, két-három asszonyt. S ha ráérnek, telefonon keresztül eléneklünk néhány nótát. Akár fél órát is eldanolászunk. Atya Úr Isten! A telefonszámlákról nem szeretnék beszélni... – kacag fel Zsuzsa. Akiről azt is tudni illik, hogy egészen a nyugdíjaztatásáig, hosszú-hosszú éveken keresztül a városi művelődési ház fáradhatatlan igazgatója volt.

Amióta a valamivel csendesebb, nyugalmasabb éveit tölti, újra felfrissíti hangszeres tanulmányait. Kottákat vett, így nem csupán klimpírozik, hanem bizony bőszen zongorázik. S mivel otthonukban csak nem fér el egy méretes, valamire való Bösendorfer, ezért vagy visszakéredzkedik egykori munkahelyére, s leül a kultúrotthoni billentyűk mögé, vagy pedig lakáson belül előveszi saját, modern kori zeneszerszámját, egy szintetizátort, s azon játszik. Jaaa, és ha akad még ideje, s bizony Zsuzsának nem mindig 24 órából áll egy nap, hát fogja magát és botjait, s indul nordic walking-ozni...

No, most mondja valaki, hogy dögunalmasan telik a karantén. Fehéréknél például tuti nem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!