mozgás

2019.02.17. 18:30

Ezeket az edzésformákat érdemes kipróbálni Szolnokon

Van, aki egyedül, illetve kifejezetten egyénre szabottan szeret edzeni, sokan viszont csak közösségben, többedmagukkal tudják elképzelni a mozgást. Ennek számos oka lehet, ahány ember, annyiféle indíttatás. Mi most nekik, a csoportos edzésformák kedvelőinek szeretnénk ötleteket adni, elsősorban azoknak, akik kicsit tanácstalanok és még nem tudták eldönteni, mit is szeretnének kipróbálni.

Szoljon.hu

Forrás: Shutterstock

Szolnokon számos közös mozgáslehetőségnek biztosítanak helyet a különböző fitnesztermek és a művelődési ház is. Vannak lágyabb, pörgősebb és keményebb edzésformák is, mutatjuk miből válogathatunk.

A jóga bizonyára mindenkinek ismerős már, manapság egyre növekvő népszerűségnek örvend, elsősorban a nők, de egyre inkább a férfiak körében is. Az egyik legrégebbi edzésforma, rengeteg fajtája létezik már. Nemcsak a hajlékonyságot és az izmokat fejleszti, szuper stresszoldó is, levezeti a feszültséget, jót tesz az erőnlétnek, javítja a testtartást és az egyensúlyérzéket is.

A jóga hajlékonyabbá tesz
Képünk csak illsuztráció
Fotó: Shutterstock

A bodyart szintén divatos edzésforma, ami egy funkcionális tréninget takar, vagyis olyan mozdulatok vannak benne, amelyeket a mindennapokban is végzünk. A jógához hasonlóan a nyújtás kiemelt szerepet kap a gyakorlatokban és a hatása is hasonló, kikapcsol és feltölt energiával.

És akkor jöjjenek a kicsit pörgősebb lehetőségek! Az aerobicnak több formája – step aerobic, alakformáló, zsírégető aerobic, fit body aerobic – is kipróbálható a városban. A step aerobic nevéből is sejthető, hogy egy kis lépcső segítségével pörgeti fel az edzést, ezen kell lépegetni le-föl, természetesen más-más lépéskombinációk szerint. Ami miatt jó ötlet ezt választani (a teljesség igénye nélkül): javítja a vérkeringést, növeli a tüdőkapacitást, feszesít, alakformáló hatású, javítja az állóképességet, stressz, depresszió ellen is szuper. A fentebb felsorolt egyéb aerobic formák lényegében a nevükben hordozzák mire is jók, tehát ha az alakformálás és a zsírégetés a cél, irány a célzott típusú aerobic!

A step aerobic-nál egy lépcső használatával folyik az edzés
Képünk csupán illusztráció
Fotó: Shutterstock

És ha már alakformálás, a gymstick edzésről hallott már? Ennél egy különleges sporteszközzel történik a mozgás, ez egyfajta súlyzórúd, amihez egy gumikötél illeszkedik, a gymstick a kezek és a lábak között állandó változó erőteret hoz létre. Ez az edzés az egész testet átmozgatja, fokozza az állóképességet, javítja az ízület- és gerincstabilitást, az egyensúlyérzéket és koordinációt.

A TRX-ről valószínűleg szintén sokan hallottak már, vagy próbálták is, a saját súlyos edzések között talán a legnépszerűbb. Nem kifejezetten csoportos forma, egyedül, sőt otthon is végezhető. Az edzés során használt eszközzel rengetegféle gyakorlat végezhető, ha jól használjuk, minden izmot megmozgat és nem terheli az ízületeket. Átformál és növeli az állóképességet is.

A trx saját súlyos edzésforma, Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

Aki szeret bicajozni, biztosan ki fogja próbálni legalább egyszer a spinninget. Bár sokan a természetben, a szabad levegőn szeretnek bringázni, az edző irányítása mellett folyó szobabiciklizés talán még hatékonyabb mozgás. Zenére lehet tekerni, izzadni, jó sok kalóriát elégetni, a feneket és a combot feszesíteni. Valószínűleg az egyik legizzadósabb mozgásforma, de az óra végi szuper érzés miatt megéri. Remek mozgáslehetőség azoknak, akiknek kell egy kis motiváció, mert maguktól nem nagyon mozdulnak ki.

A kettlebell-t is több helyen ki lehet próbálni Szolnokon. Ha valaki fogyni szeretne, netán erősebbé, izmosabbá válni, ez neki való mozgásforma. Lényegében súlyzós edzés, elsősorban a felsőtestet lehet formálni vele. A súlyzós forma ne rémisszen el senkit, ugyanis ez a mozgás úgy teszi formássá az izmokat, hogy közben nem lesz tőle az ember izomkolosszus. Fejleszti a mozgáskoordinációt, segít megelőzni a gerincfájdalmakat, erősíti a farizmokat, nyújtja a csípőizmokat.

A kettlebell lényegében súlyzós edzés. Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az igazán kemények kipróbálhatják a thai boxot is. Ehhez a mozgáshoz igazán elszántnak kell lenni, hogy eredményt is elérjünk vele, az ütések elsajátításához komoly fizikum és erőnlét szükséges. Viszont megtanulhatunk védekezni és támadni, a figyelmünket összpontosítani és a célra koncentrálni, ráadásul a thai boxszal tuti, hogy remekül le tudjuk vezetni a feszültséget na és persze önvédelmi célokra sem utolsó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!