AMIT KITALÁL, MEGVALÓSÍTJA

2018.06.16. 19:51

Papírbrikettet, sörkollektort is készített már a füredi ezermester

Sokan ismerik Tiszafüreden Szövetes Andrást. Ki úgy, mint motorost, ki úgy, mint ezermestert. Rokonai és barátai viszont azt is tudják róla, hogy nem akármilyen dolgokra képes. Ha valamit kitalál, azt megvalósítja. Addig nem nyugszik, míg nem sikerül neki.

Ujvári László

Szövetes Andrásék maguk gyártják a téli tűzrevalót az András által készített brikettnyomóval

Fotó: Ujvári László

Sokrétű ember, aki előszeretettel kísérletezik új dolgokkal. Példáját évről évre többen követik. A visszajelzések is őt igazolják. Papírbriketteket gyárt, azzal tüzelnek télen, készített sörkollektort a háztetőre, emellett régiségeket gyűjt. Hosszú, kitartó munka eredménye minden, amit megvalósít. Vannak olyan dolgai, mely iránt az ország több pontjáról érdeklődtek már.

– Szabadidőmben sok mindennel foglalkozom. Öt évvel ezelőtt készítettem ezt a papírbrikettnyomó gépet. Feleségemmel közösen gyártjuk a brikettet, télen ezzel fűtünk – mutatta Szövetes András. A gépnek csodájára járnak, más településekről is megkeresték már. Szívesen segít, kértek tőle tanácsot, rajzot és ötletet is.

– Először le kell darálni a papírt, majd néhány napig vízben áztatni. Innen bekerül a keverőgépbe, fűrészport adunk hozzá. Egy masszát kapunk, azt rakjuk a nyomógépbe – vázolta a munkafolyamatokat. Ezután kiszárítják, majd raklapokra rakják az így készült téglákat.

– Munka után, délutánonként végzik, egy nyáron öt-hat ezer darab brikettet is legyártanak. Az interneten látott egy hasonló gépet, azt fejlesztette tovább, a papírdaráló azonban saját találmánya. Nincs pocsékolás, még a munkafolyamatokhoz igénybe vett vizet is újrahasznosítja.

Szövetes Andrásék maguk gyártják a téli tűzrevalót az András által készített brikettnyomóval
Fotó: Ujvári László

– Mindig olyan voltam, hogy ha láttam valamit, azt nekem is el kellett készítenem – magyarázta.

Fűtésüket nem csak a papírbrikettekkel könnyítik meg, egy sörkollektort is készített. Nagy hasznát veszik a hűvösebb hónapokban, ez segíti a tavaszi és őszi fűtést.

– Itt nem járt még kőműves, burkoló vagy villanyszerelő, minden munkát magam elvégzek – jegyezte meg. Sokat olvasott, tanult könyvekből és szakemberektől. Kiterjedt ismerete a sokévi gyakorlás és tapasztalat gyümölcse.

Régen háztartási gépeket, motorokat is javított. Gyerekkora óta szereti a motorokat, manapság is sokat jár túrázni vagy éppen motorostalálkozókra. Motorostevékenységének fontos motívuma a jótékonyság. Karácsony előtt például a balesetben elhunyt motorosok árváinak szerveznek gyűjtéseket. Gyerekeket, rászorulókat, kutyákat és menhelyeket is rendszeresen támogatnak.

Vonzzák az ódon tárgyak, régiségeket és órákat is gyűjt. Több száz faliórája, szerszáma és fegyvere van. Előszeretettel menti meg a máshol feleslegessé vált régi szerszámokat. Úgy gondolja, fontos tudni, egykor hogy zajlott egy-egy munkafolyamat, milyen eszközökkel dolgoztak.

Többször elismerték munkáját

Szövetes András 1950-ben született Tiszafüreden. Nyolcan voltak testvérek. Kunhegyesen mezőgazdasági szakiskolát végzett, aztán a Hámán Kató TSz-ben dolgozott traktorosként. Később anyagbeszerző lett, majd gépkocsivezető volt közel húsz éven át. Munkáját számos elismeréssel jutalmazták. Jelenleg a Beranek család által létrehozott és működtetett rendelőben dolgozik, mint karbantartó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában