PIACI KÖRKÉP

2018.09.16. 07:00

Rekordközeli eredményeket hoz az ősz az Abony környéki földeken

Nem is olyan rég a belvíz, majd pedig az aszály okozott gondot a gazdáknak. Ennek ellenére van, ahol rekordközeli termésmennyiséget remélnek a szakemberek. Közben nagy volt a választék a piacokon: Szolnoktól Medgyesegyházáig fogadtak termelőket az abonyi standok.

Hartai Gergely

Nem csak nyáron, ezekben a napokban is nagy a választék jó minőségű zöldségből és gyümölcsből is az abonyi piacon

Fotó: Mészáros János

– A falu különböző részein jól megfigyelhető, hogy egyes területek teljesen eltérő talajadottságokkal rendelkeznek. Éppen ezért a termény minősége és mennyisége is ennek megfelelően alakult… – mondta el hírportálunknak Palya István. A jászkarajenői gazdakör elnöke arról számolt be, közepes eredményeket produkáltak náluk a nyáron termett növények. Ám mint mondta, panaszra így sem lehetett okuk a karai gazdáknak.

Ahogyan a szomszédos Kőröstetétlenen is biztatóak voltak a számok. Még annak ellenére is, hogy nem indult túl jól a nyári idény.

– Hónapokkal ezelőtt még több szántónkat belvíz borította, így végül lett is olyan terület, amelyet nem sikerült bevetni. Ezután pedig aszály következett – avatott be a falu polgármestere. Pásztor Imre elmondta, a helyiek elégedettek a terméssel.

– A falubeli gazdák a héten végeztek a napraforgó betakarításával. Rekordtermésről ugyan nem beszélhetünk, hiszen augusztusban volt néhány rossz hete a gazdáknak. Bár így is nagyon jók a kilátások! – taglalta a faluvezető. Majd kiemelte, kukoricából idén nyolc tonna körül termett náluk, s ez viszont már a helyi rekordszámhoz közelít. Hiszen tavalyelőtt tíz tonnának örülhettek a földművesek a betakarítások után.

A kisközségben egyébként mintegy kétezer hektár művelésre alkalmas terület található, melyeken hat helyi és több más, többek közt karai és abonyi gazda osztozik. A piacokon persze volt is érdeklődés a kistérség terményei iránt. Abonyban például a belvárosi standokon fogytak a lédús „csemegék”.

Ottjártunkkor megtudtuk, az elmúlt négy hónapban bő keletje volt a dinnyének, a paprikának, a paradicsomnak, valamint a barackféléknek is. De a zöldségpalánták is hamar elfogytak a helyi standokról. S választék nemcsak a térségben termesztett növényekből akadt. Volt olyan termelő, aki Szolnokról érkezett, és olyan is, aki a dél-magyarországi megyékből hozott portékát a városi piacra. Így például a Békés megyei Medgyesegyházáról is érkezett friss gyümölcs.

Nem csak nyáron, ezekben a napokban is nagy a választék jó minőségű zöldségből és gyümölcsből is az abonyi piacon
Fotó: Mészáros János

Külföldről is volt kereslet

A környék búza-, kukorica- és napraforgótermésének zöme olykor rendkívül érzékeny a mezőgazdaságban bekövetkezett változásokra.

Mi több, helyi szakértők egyenesen úgy vélik, amennyiben az ukrán mezőgazdaság az adott esztendőben jól teljesít, az még bizony az egyes Dél-Pest megyei termények áraira is jócskán rányomja a bélyegét. A legalapvetőbb mezőgazdasági növényeink esetében egészen biztosan. Ugyanakkor viszont olasz kereslet is mutatkozott már a környékbeli termények iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában