beruházás

2019.10.01. 11:20

Tejkomplexum alapkövét tették le Törökszentmiklóson

Tejtermelőből késztermék-előállítóvá lép elő a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A vállalatnál hétfő délután tették le annak a beruházásnak az alapkövét, amely egy modern, robotizált fejési technológiával felszerelt üzem és egy hozzá kapcsolódó tejfeldolgozó révén az ország egyik jelentős tejtermékgyártójává válhat.

Molnár-Révész Erika

Hétfőn tették le az alapkövet. Az ország egyik jelentős tejtermékgyártójává válhat a cég.

Fotó: Mészáros János

– A hátunk mögött álló régi szarvasmarhatelepünket felújítjuk, abban az istállóban lesznek a robotizált fejőberendezések. Ott lent pedig, a laposabb részen épül a tejüzemünk… – mutatta a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója a leendő tejkomplexum helyét a cég szenttamási telepén.

Az üzem egy modern szarvasmarhatelepből és egy ehhez kapcsolódó tejüzemből áll össze.

– A tejüzemmel olyan komplex egységet hozunk létre, amely használja a 21. század vívmányait. Terveink szerint az emberi munkaerő jelentős hányadát fogja kiváltani a modern technika – fogalmazott az üzem ünnepélyes alapkőletételén Tacopulosz Péter vezérigazgató.

Hozzátette, a gazdaság maga termeli ki a takarmányt a tehenek részére, így biztosítva az GMO-mentes tej termelését, az állatok szenvedése nélkül.

A kitermelt tejet zárt rendszeren keresztül juttatják át a tejüzembe, ahol a készterméket állítják elő. A vállalat éves szinten 4 millió liter tejet termel, jelenleg ki van téve a felvásárlási ár ingadozásának. A beruházással a tervezett napi nyerstej-előállítás már 12–14 ezer liter lesz, mellyel évi 4,9 millió liter feldolgozására nyílik lehetőség.

Marczinkó Zoltán István, a munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen elmondta, a cég ezzel a beruházással a hazai ipar meghatározó szereplőjévé válik.

Hétfőn tették le az alapkövet. Az ország egyik jelentős tejtermékgyártójává válhat a cég.
Fotó: Mészáros János

A közel 900 millió forintos beruházáshoz a vállalat a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Támogatási programon keresztül nyert támogatást, 445 millió forintot. Az építkezés egy évig tart majd. A próbaüzem 2020 decemberében kezdődik, és 2021 januártól indulhat a tej feldolgozása és értékesítése. A beruházás közvetlenül tizenöt új munkahelyet teremt.

Minden gazdaságnak haladnia kell a korral

Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elmondta, a törökszentmiklósi cég értéket ment és értéket teremt a beruházással.

– Azzal, hogy az alapanyag-termelés mellé egy feldolgozóüzem is épül, több hozzáadott értékkel, több munkával, több tudás felhasználásával, a digitalizáció, az automatizáció alkalmazásával, mintául szolgál a többi gazdaság számára is.

Nincs is más célunk, mint az, hogy biztassunk mindenkit hasonló beruházásokra – emelte ki. Dr. Nagy István, aki szerint csak fejlesztéssel lehet ma sikeres egy gazdaság. A vidékfejlesztési támogatások segítségével azt is szeretnék elérni, hogy ne csak a nagyobb gazdaságok, de a kisebb telepek is ráébredjenek arra, hogy akkor tudnak családi gazdaságként működni és fennmaradni, ha korszerűsítenek – hangsúlyozta a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában