JÁSZSÁG

2020.06.15. 07:00

Felgyorsította a negyedik ipari forradalom folyamatait a vírus

A koronavírus-járvány globálisan jelentős károkat okozott a gazdaságban, negatív hatásait a Jászságban működő cégek is érzik. A vállalkozók körében nincs hurráoptimizmus, mindenki küzd a saját tevékenységéért. A negyedik ipari forradalom árnyékában zajló gazdasági krízis ugyanakkor új lehetőségeket is rejt az újrakezdésre – véli dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület vezetője, akivel a válsághelyzetről beszélgettünk.

Illés Anita

Dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület vezetője szerint ha a járvány nem tér vissza, akkor körülbelül egy év alatt helyreállíthatóak a gazdaságban keletkezett károk

Fotó: Gémesi Balázs

– Fegyelmezett, kreatív munkát igénylő év vár ránk – ezt ön mondta még a tavalyi év végén, mikor az idei tervekről kérdeztük, és kifejtette, az Electrolux távozása kihívást jelent a Jászságnak. Majd jött a járvány, ami hirtelen megtorpanásra kényszerítette a gazdaságot.

– Valóban, ebben a helyzetben még nagyobb fegyelmezettségre és kreativitásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság a megfelelő módon működjön. A kilábalást újszerű megoldások segíthetik. Az irányváltást nem a járvány idézte elő, de kétségtelen, hogy felgyorsította a negyedik ipari forradalom folyamatait. A járványügyi korlátozások miatt idén elmaradt az egyesület gazdasági és fejlesztési konferenciája, ahol azt szerettük volna bemutatni, hogy a digitalizáció, a mesterséges intelligencia hogyan alakítja át a munkahelyeket, a korábban berögzült szokásokat. E tekintetben úgy gondolom, hogy a járványhelyzet nem gátló, hanem sokkal inkább katalizátor szerepet tölt be. Több munkahelyen ugyanis sokkal gyorsabban megteremtették az otthoni munkavégzés feltételeit, mint korábban. Szélesebb körben elterjedt a videókonferencia-beszélgetés és a különböző online fórumok használata.

– A világgazdaság hajtóereje az autóipar. Hogyan érintette a járvány miatt kibontakozott gazdasági krízis a térség autóipari beszállítóit?

– A Jászságban működő autóipari beszállító cégektől sok jelzés érkezett, hogy az a beszállítói pozíció, ami korábban megvolt, az gyengülni látszik. Ismét a negyedik ipari forradalomra szeretnék utalni, aminek hatására az autóipar egyfajta átalakuláson megy keresztül, sok helyen megváltozik a termelés módja és a végtermék is. Az elektromos autók egyre szélesebb körű elterjedése más típusú alkatrészeket igényel. Ennek az átalakulásnak szükségképpen jellemzője a megtorpanás, amelyhez a világjárvány is hozzájárult, és globálisan megállította a termelést. A korlátozások miatt elsősorban a külföldről érkező alapanyagok, kész- és félkész termékek beszállítása akadozott, és ezek a logisztikai, fuvarozási költségek jelentős emelkedése miatt sokkal drágábban jöttek be az országba.

– A kialakult helyzet, milyen hatással van a foglalkoztatásra?

– Erre általában mindenki úgy tekint, hogy a járványidőszak negatívan hatott a foglalkoztatásra. A Jászságban korábban főként kvalifikált szakemberekből munkaerőhiányt tapasztaltunk. A termelésben érintett cégek vezetőitől származó információk alapján úgy tudjuk, hogy szinte kivétel nélkül mindenkinek lenne igénye elsősorban műszaki felsőfokú végzettségű szakemberekre, akik jelentős mértékben hozzá tudnának járulni egy hatékonyabb termelési és kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósításához. A járvány hatása az, hogy ugyan foglalkoztatási problémát okoz, más szempontból pedig rámutat arra, hogy hol kell javulni a vállalkozásoknak az élőmunka-hatékonyságban. Fontosnak tartom azokat a kormányzati intézkedéseket, melyek azt szolgálják, hogy a kvalifikált munkaerő rendelkezésre álljon. A hatékonyság javítása azonban elsősorban a piac és a gazdasági szereplők feladata.

– A változó gazdasági környezetben az elkövetkezendő időszakban, mennyire lesz szükség külföldi vendégmunkásokra? Hatott-e a foglalkoztatásukra a járvány?

– A vírus kiindulópontjában, Kínában sem volt még jelen ez a betegség, amikor Jászberényben az Electrolux bejelentette: a hatékonyság növelése érdekében átszervezik a gyártást, ami létszámleépítést is eredményez. Jelenleg nehéz megítélni, számokkal alátámasztani, hogy a gazdaság szerkezetátalakításából adódó folyamatok és a vírusveszély, hogyan hat a vendégmunkások foglalkoztatására. Összességében azt gondolom, hogy a külföldi dolgozók jelenlétére sok cégnél szükség van, mert nincs megfelelő munkaerő-állomány. Ha megvalósulnak azok a fejlesztések, melyek korábban napirenden voltak, és a termelés vissza tud állni, akkor nagy valószínűséggel szükség lesz külföldi munkaerőre is. Az, hogy milyen arányban, az már egy másik kérdés, mert nem tudjuk, hogy mennyire szabadul fel hazai munkaerő, ami pótolni tudja.

Dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület vezetője szerint ha a járvány nem tér vissza, akkor körülbelül egy év alatt helyreállíthatóak a gazdaságban keletkezett károk
Fotó: Gémesi Balázs

– A veszélyhelyzet enyhülése után újraindult az élet. Milyen a hangulat a jászsági vállalkozók körében?

– A rendkívüli helyzetben érthető módon mindenkiben volt feszültség, szorongás. A korlátozó intézkedések enyhítése után jelentős lelki felszabadulást lehet érzékelni az embereknél. Ennek a felszabadultságérzésnek óriási ereje lehet a gazdaságban is, mert nem mindegy, hogy milyen mentális állapotban állunk a munkához. Megítélésem szerint a gazdaság megtorpanása átmeneti nehézségeket okoz. Ha ez a járvány nem tér vissza, akkor körülbelül egy év alatt helyreállíthatóak a károk. Ebben a krízishelyzetben természetesen nincs hurráoptimizmus a jászsági vállalkozók körében, hiszen mindenki küzd a saját piacáért, tevékenységének a fenntartásáért, megújításáért. A jövőt illetően pedig bizakodunk.

– A jövőben mi lehet az a tevékenység, amivel hosszú távon lehet tervezni?

– Néhány évvel ezelőtt egyik barátom megkérdezte a véleményem arról, hogy milyen irányba terelje pályaválasztás előtt álló gyermekét. Három területet mondtam. Az egyik az energiaipar, mert a bolygó klimatikus állapota azt indokolja, hogy egyre inkább megújuló energiahasználattal kell számolni. A másik, a digitalizált világban szükség van olyan szakemberekre, akik profi ismeretekkel rendelkeznek, és a kibertér hátterét biztosítják a felhasználóknak. A harmadik terület pedig nem más, mint az ember testi és mentális állapotának megőrzését szolgáló szakmakörök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában