mezőgazdaság

2020.08.13. 11:30

Rekordokat is dönthetnek az idei termésátlagok a Tisza-tónál

Nagy kihívás elé állítja a gazdákat az idei kiszámíthatatlan időjárás. Szerencsére azonban a termés meghálálja a sok csapadékot, jók az előjelek a Tisza-tó térségében.

Ujvári László

Kevés volt az eső tavasszal, nyáron pedig többet esik, mint általában. Mintha megfordult volna az időjárás, annak minden előnyével és hátrányával. Ugyanakkor a nyári csapadék jót tesz a mezőgazdaságnak, feltéve, hogy a sáros föld nem nehezíti majd az őszi munkálatokat.

– Jó esélyt látok arra, hogy minden téren rekordot döntsön az idei esztendő. Nagyon jó eredményekkel kecsegtet a kukorica, a napraforgó és a gabona – magyarázta hírportálunknak Urbán Zsombor tiszaderzsi mezőgazdász.

– Eddig úgy néz ki, hetven mázsa felett lesz a hektáronkénti átlagtermés, ami abszolút csúcs, tekintve, hogy korábban ez hatvan mázsa körül alakult.

Úgy látja, a kevés tavaszi csapadékot pótolja a nyár, ami sokat javított a helyzeten. Kunhegyes környékén még gondot is okoz a munkagépeknek a túlzott esőzés következtében felázott talaj.

– A koronavírus-járvány elején megijedtünk, hogy a munka el lesz-e végezve, a telephelyen korlátozásokat vezettem be, de a vírus szerencsére elkerült minket. Végül nem történt fennakadás, mindennel időben tudtunk végezni tavasszal – emlékezett vissza.

Hozzátette: mindössze egy hónap van hátra az őszi munkákig, a tervek szerint már augusztusban elkezdik az alapművelést, de a talaj nedvességtartalmán sok minden múlik. Néhány helyen a napraforgó korán elkezdett beérni, jó lenne hamar levágni, ráadásul nagy az érdeklődés iránta.

– Úgy várom, hogy a tavaszihoz képest kicsit csökkenni fognak az árak, de a gabona esetében így is a tavalyi árszint felett vagyunk, tehát jók az előjelek egy eredményes évzáráshoz – tekintett előre.

Biztató képet mutat a határ

Zajlik a munka Tiszaroff környékén is, készülnek az őszi betakarításra. Az április-májusi csapadékínséget megsínylette a gabona, egy közepesnek számító négy tonna körüli terméssel sikerült betakarítani.

– Most biztató képet mutat a határ, a júniusi és júliusi csapadék jól jött. A napraforgó és a kukorica meghálálta a törődést. Készülünk az őszre, jelenleg a talaj-előkészítés folyik – vázolta a helyzetet Tarkó László mezőgazdasági vállalkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában