Jászkunság

2020.09.26. 15:30

Főleg ott kínálnak munkát, ahol nagyon sok a megrendelés

Az utóbbi hónapokban folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma. A tavaszi bezárkózás után újranyitott gyárak, munkahelyek keresni kezdték a dolgozókat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat virtuális munkaerőpiac portálján a szerdai adatok alapján megyénkben jelenleg százhuszonegy meghirdetett álláslehetőség közül válogathatnak azok, akik jelenleg nem dolgoznak, vagy váltani szeretnének.

Kovács Berta

A jászkunsági cégek is küzdenek, hogy a magasan képzett, jól felkészült munkavállalóikat megtarthassák

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A legtöbb pozíciót változatlanul a megyeközpontban hirdetnek: Szolnokon negyven helyre keresnek itt munkaerőt, a legkülönfélébb szakképesítésekkel, vagy éppen a nélkül. Többek között bolti eladókat öt különböző termékcikk értékesítéséhez keresnek, könyvelőt három hely szeretne felvenni, szintén három cég keres szakácsot, két cég raktári dolgozókat, szintén kettő kőművest szeretne munkába állítani. Keresnek még többek között gép- és szerkezetlakatost, de emellett még hegesztőre, adminisztrátorra vagy pszichológusra is lenne igény.

A második legtöbb pozíciót Jászberényben kínálnak, itt huszonöt cég álláshelyeiből lehet válogatni. Négy helyre bolti eladót, továbbá árukiadót keresnek, három cég műanyagiparba gépkezelőt, több vállalkozáshoz gyártósori összeszerelőket, valamint ipari területekre betanított munkásokat, segédmunkásokat.

Emellett nagyobb számban Karcagon és Kisújszálláson is keresnek cégek dolgozót, míg előbbi városban tizenegy meghirdetett pozícióra lehet jelentkezni, utóbbin nyolc pozícióra. A többi településen egy-két munkakör kínálkozik – már ahol.

– A vállalkozások most kettős nyomás alatt állnak – foglalta össze az általános helyzetet dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke.

A jászkunsági cégek is küzdenek, hogy a magasan képzett, jól felkészült munkavállalóikat megtarthassák
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Egyrészt vannak olyan szakterületek, ahol leépítésre kényszerültek vagy kényszerülnek, ilyen többek között a turizmus, vendéglátás vagy a könnyűipar, ahol visszaesett a megrendelések száma. De vannak olyan szakmák, például bizonyos építőipari területek, a robotika, a programozás, vagy bizonyos termékek gyártása, ahol nagyon sok a megrendelés. Itt bővíteni kell a foglalkoztatotti létszámot, hogy ezeket a megrendeléseket teljesíteni tudják. Mindezek mellett probléma az is, hogy a cégeknek küzdenie kell, hogy a magasan képzett, jól felkészült szakembereiket megtartsák – mutatott rá a megyei VOSZ-elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában