TISZA-TÓ

2020.10.08. 11:30

Több tóparti településen is emelkedtek a lakásárak

Tavaly még szárnyalt az ingatlanpiac a Tisza-tó körül, egymás után keltek el a drága, túlárazott ingatlanok. Az otthonteremtési támogatásokat kiegészítette a térség iránti egyre növekvő érdeklődés, ami az árak növekedését eredményezte. Az idei évet azonban beárnyékolja a koronavírus-járvány, az ingatlanpiac pedig elmarad a várakozásoktól.

Ujvári László

A nyaralók felhőtlen kikapcsolódását is megkeseríthetik az apró vérszívók a Tisza-tónál FOTÓ: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

A legdrágábban Tiszafüreden és Abádszalókon juthatunk családi házhoz a Tisza-tó térségében, ezeken a településeken nemcsak a kínálat, de a kereslet is rendkívül magas. Az egyik internetes szakportál, az ingatlannet.hu készített kimutatást arról, hogyan alakultak az ingatlanok árai idén márciustól a Tisza-tó körül. Csökkenés, stagnálás, majd fellendülés jellemezte idén a piacot.

A kimutatásból kiderül, hogy a koronavírus magyarországi megjelenését követő hónapban, márciusról áprilisra – a figyelt települések közül – egyedül Poroszlón következett be jelentősebb árszínvonal-csökkenés. A családi házak átlagos négyzetméterárai egy hónap alatt csaknem tíz százalékot estek.

Hasonló a helyzet a Tisza-tó bölcsőjében. Az idei év augusztusához képest több mint harmadával, harmincnégy százalékkal lettek olcsóbbak átlagosan az ingatlanok Kiskörén. Ugyanakkor az átlagárak tavaly szeptemberhez képest már stagnálónak mondhatóak, körülbelül hetvenezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, ha valaki családi házat szeretne vásárolni a Dél-Heves megyei kisvárosban.

Az idei adatok alapján Abádszalókon és Tiszafüreden vannak a legmagasabb árak. Míg az első fél évben legfeljebb százötvenezer forint körül mozgott az eladó családi házak átlagos négyzetméterára Abádszalókon, júniusról júliusra tizennyolc százalékkal emelkedett az árszínvonal, augusztusban már meghaladta a százhatvanezer forintot. Valamivel kisebb változáson mentek keresztül az év eleje óta a meghirdetett házak átlagárai Tiszafüreden. Januárhoz viszonyítva az augusztusi árak közel három és fél százalékkal emelkedtek. Egy családi házért most átlagosan közel százhatvanezer forintot kell fizetni négyzetméterenként számolva.

Az internetes ingatlanértékesítő portál statisztikájából kiderül, hogy míg a koronavírus-járvány a legtöbb helyen óvatosságra intette az ingatlanpiacot, addig egyes településeken – például a Tisza-tónál – a családi házak felértékelődése érhető tetten. Hosszabb, néhány éves távlatban nézve az árak alakulását, érdekes párhuzamokat lehet megfigyelni. Míg 2017-hez képest Kiskörén mindössze egyetlen százalékkal kerülnek többe az ingatlanok idén, Poroszlón közel harmadával magasabbak az árak.

Bár az árszínvonal érezhetően magasabb Tiszafüreden, három év alatt az árak mégsem ugrottak akkorát, mint a szomszédos Poroszlón. A Tisza-tó fővárosában az idei augusztusi ár alig két százalékkal volt magasabb a három évvel korábbinál, ugyanakkor Abádszalókon csaknem harmadával nőtt az árszínvonal ez idő alatt. Huszonnyolc százalékos drágulás figyelhető meg a családi házak esetében. Ez azt jelenti, hogy a Kunhegyesi járásban található városban idén átlagosan harmincötezer forinttal kellett többet fizetni egy családi házért négyzetméterenként, mint 2017-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában