Jászkunság

2021.01.25. 07:00

Jövő évtől teljes szja-mentességet kapnak a 25 éven aluliak

A kormány döntése alapján jövő évtől személyi jövedelemadó-mentességet kaphatnak a 25 év alatti fiatalok az átlagfizetés mértékéig. E lépéssel a fiatalok munkavállalási kedvét, az életben való elindulását kívánják segíteni. A döntés bizonyára lendíteni fog a pályakezdők foglalkoztatásán, a fiatalok anyagi helyzetén. Kérdés azonban, hogy mennyire járnak rosszul e lépéssel a már idősebb, közel azonos bérkategóriában foglalkoztatott dolgozók.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kedvezmény következtében ugyanolyan költségszint mellett magasabb nettó bért kaphatnak a fiatalok, így a a vállalkozások számára olcsóbbá válik a pályakezdők, illetve a még tanulmányaikat folytató diákmunkások alkalmazása.

Az szja-mentességgel számolva egy diák körülbelül a kétszeresét keresné meg nettóban, mint egy alkalmazott, ami azért jelentős bérfeszültséghez vezethet.

Ennél kisebb a különbség, ha nem számolunk a diákokat érintő kedvezményekkel, de még így is egy minimálbérért foglalkoztatott fiatal 24 500 forinttal, a garantált minimálbért kereső 31 590 forinttal kap majd többet havonta.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a nagyobb gyakorlattal rendelkező, tapasztaltabb, de nem számottevően magasabb fizetésért dolgozó kollégák több tízezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza hó végén, mint 25 év alatti, akár teljesen kezdő munkatársaik.

– Ez igen jelentős segítség a fiataloknak, motiváció, hogy munkába álljanak, de azt is látni kell, hogy ezzel jogtalan előnyhöz juthatnak a már gyakorlattal rendelkező idősebb kollégákkal szemben – fejtette ki véleményét dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke.

Dr. Lits József úgy véli, a fi atalokat motiváltabbá teheti a kormány lépése
Fotó: Mészáros János

– A felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén csak egy-két kedvezménnyel érintett évről van szó, amíg betöltik a huszonötöt, és ők jellemzően magasabb bért is kapnak. Az alacsony iskolai végzettségű fizikai állomány munkába állását viszont biztos, hogy előmozdítja.

– Ami munkáltatói oldalról gondot jelenthet: a kisebb vállalkozások nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni a hasonló munkakörben közel azonos bérért foglalkoztatott idősebb dolgozók béremelését, így az a helyzet állhat elő, hogy a kezdő több pénzt vihet haza, mint tapasztaltabb kollégája.

– Az új munkaerő felvételénél is előnyt élvezhetnek a fiatalok, ami nagy segítség a pályakezdőknek. A munkáltatóknak is jobban megéri őket felvenni, mivel ők a mentesség miatt kisebb fizetés mellet is ugyanannyit vihetnek haza – mutatott rá a megyei VOSZ-elnök.

– A dolgozni akaró fiatalok ebben az életkorban egyébként is nagyon aktívak, jól bírják a terhelést, szívesen vállalnak plusz feladatokat, így nem biztos, hogy pont ilyen kedvezménnyel lehet őket a legjobban segíteni – jegyezte meg dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Dr. Sziráki András a bérekhez igazodó egységes szabályozást üdvözölné
Fotó: Mészáros János

– Szerintem inkább a bérekhez igazodó egységes szabályozás lenne kívánatos. Megyénkben is magas a minimálbér körüli fizetésért dolgozók száma, velük szemben pedig egyébként is gyakori vélekedés, hogy a többi pénzt zsebből zsebbe kapják. Nekik volna célszerű kedvezményt adni, ez sok fiatalt is érintene – mutatott rá a kamarai elnök.

– Üdvözlendő ez a kezdeményezés! – hangsúlyozta Ádám Csaba, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) megyei nagykövete.

– Tapasztaljuk, hogy egy frissen munkába állt fiatal még nem tud olyan jól gazdálkodni a bevételeiből, egy 20-25 éves pedig szeretne saját lábára állni, elköltözni otthonról, családot alapítani, közben haza is adna valamennyit a fizetéséből.

Sokan diákhitellel indulnak, közben az albérletek ára is magas. Így mindenképp nagy segítség a jövedelemadó-mentesség.

Ádám Csaba szerint a diákhitelt törlesztők is nyernek a kedvezménnye
Fotó: Nagy Balázs

– Ugyanez igaz a fiatal vállalkozókra is, hiszen egy most indított cégnél nem tud saját bérként a tulajdonos sem olyan magas összeget kivenni, különösen ha egyszemélyes cégről van szó, így nem mindegy esetükben sem, hogy végül mennyi pénz jut a megélhetésre – magyarázta Ádám Csaba,

Jobban járnak most a fiatalok

Kedvezőbb helyzetben vannak most a fiatalok, mint szüleik, fejtette ki a szakmunkásként dolgozó Tóth Gábor.

– A fiam most középiskolás, így már ő is élhet e kedvezménnyel, ha tényleg bevezetik – mondta.

– Mikor mi kezdtük, meg kellett küzdenünk az akkor jellemző munkanélküliséggel, és akkoriban nem szívesen alkalmaztak pályakezdőket, akiket még be kellett tanítani. A bérek egyébként is nagyon alacsonyak voltak, a szakmunka megbecsültsége alacsony, akinek volt állása, fizikai munkakörben az sem keresett sokat. A mostani támogatásokkal, kedvezményekkel sokkal könnyebb elindulni az életben – foglalta össze.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában