Mezőgazdaság

2021.01.23. 11:30

Nagy szükség lenne a kemény fagyokra a tiszazugi szőlőkben

Az enyhe időt kihasználva már dolgoznak a szőlőgazdák a földeken, sokan már a szüret után elkezdték a munkát. A metszésnél dől el, hogy mekkora termésre számíthatnak ősszel, így körültekintéssel kell megválasztani az időpontokat. Fagyban, zúzmarában a kesztyű nélkül megfogott szárak megolvadnak, majd a hideg hatására megdermednek, így akár sérülhet is a tőke. A dilemma viszont, hogy a hideg idő ritkítaná a kártevőket, amire ugyancsak nagy szükség lenne, egyéb esetben permetekkel védik meg a leendő termést.

P. Pusztai Nóra

Barcza Gábor ősszel is telepített szőlőtőkéke

Fotó: Nagy Balázs

A december és a január a metszés ideje a szőlőföldeken. Tálas László tiszakürti borász szerint a szőlészek nincsenek odáig a fagyért.

– Mínusz tíz fokig nincs semmi probléma, alatta akár már részleges rügyelfagyást is okozhat. Ez viszont bár nem jellemző a környéken, évtizedenként egyszer-kétszer mégis előfordul. Mínusz huszonnégy és fél Celsius-fokon a törzs is elfagy és újra kell nevelni az egészet, ilyen utoljára 1985-ben volt – elevenítette fel Tálas László.

Elmondása szerint a környékbeli szőlőkben már elkezdték a metszést, hogy a végére érjenek.

A zúzmarás, fagyos időben viszont ez nem végezhető, hiszen a kesztyű nélkül megfogott szárak könnyen megfagynak.

A legtöbb gazdálkodó a kártevők gyérítését várná a hideg időtől.

– A kártevők is alkalmazkodnak, ezek sajnos nem azok a fagyok, amik elpusztítanák őket. A védekezési lehetőség a lemosópermet – hangsúlyozta.

Barcza Gábor, a cibakházi Barcza Kézműves Borászat vezetője reményei szerint azért még lesz fagyos időjárás.

– Bár való igaz, hogy könnyen alkalmazkodnak a kártevők, de két hétnyi mínuszok jól jönnének a szőlőben. Minél hidegebb van, annál több kártevő – atka, gombaspóra vagy akár a mostanában elterjedt dióhéjfúrólégy – ritkulna – fejtette ki. Hozzátette: az talán még fontosabb, hogy inkább most legyen hideg és fagy, mint április végén és májusban, amikor a kifakadt szőlőben jelentős károkat okoz.

– Télen nyugalmi állapotban van a szőlő, a kisebb fagy nem árt neki. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy tavasszal is lehűlt az idő, ami már a rügyek elfagyásához vezethet – részletezte.

Barcza Gábor ősszel is telepített szőlőtőkéket
Fotó: Nagy Balázs

A cibakházi földeken már decemberben metszették a szőlőt, ennek segítségével szabályozzák a termést és a növény fejlődését, különben elburjánzanának a tövek.

– Az enyhe időben belekezdtünk, hogy haladjon a munka, különben sosem ér a sorok végére az ember. Fajtánként telepítünk, így könnyebb elvégezni a feladatot, hiszen típustól függ, milyen hosszú csapot hagyunk. Általános a kétszemre metszés, de van amelyik igényli a félszál-, vagy a szálmetszést, ez utóbbi esetben akár tizenkét rügyet is meghagyunk – mondta Barcza Gábor.

A következő feladat a lemosó permetezés, amit szintén fagymentes időben érdemes elvégezni.

A bővítésé a főszerep

A havas idő segíti a tápanyagok beépülését a földbe és a talaj tömörülését, így a friss telepítésekre különösen jó hatással van. Már most látható, hogy a tavalyi vesszők szépen beértek, erősödtek és megvastagodtak. A támrendszerhez szükséges oszlopokat telepítik a Bátorhegyi szőlőben, tovább bővítik a szőlőföldet.

– A hónap elején érkeztek meg az építkezéshez szükséges alapanyagok, már el is kezdtük a fémoszlopokat a földbe helyezni, mely a támrendszert tartja majd – tette hozzá Barcza Gábor, a Barcza Kézműves Borászat vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában