Jóból is megárt a sok

2021.02.10. 11:30

A kiadós csapadék miatt most belvízzel hadakoznak a megyei gazdák

Az aszály miatt már biztos nem kell a megyei gazdáknak sem aggódni, utóbbi időben bőséges a csapadékmennyiség, a múlt évben is meghaladta a mennyisége a sokéves átlagot. Ám jóból is megárt a sok: a talaj telítődött, egyre többfelé látni csillogó vízfelületeket a szántóföldeken. A csapadéknak köszönhetően az elöntött területek nagysága a következő napokban várhatóan tovább fog nőni.

Kovács Berta

Lakatos Richárd, az egyik tiszaroffi mezőgazdasági vállalkozás dolgozója ásóval próbál árkokat kialakítani, hogy azok elvezessék a rengeteg vizet a település határában lévő földekről

Fotó: Mészáros János

– Az idei év belvízgondokkal kezdődött. A csapadékos téli időjárásnak köszönhetően januárra telítődött a talaj, és belvízfoltok alakultak ki a szántóterületeken – adott helyzetképet hírportálunknak Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrár Kamara megyei elnöke
Fotó: Mészáros János

– Nagyon kellene egy pár hetes csapadékmentes időszak, hogy a belvizes területek aránya jelentősen csökkenjen. A gazdák jó része már decemberben elkezdte a vizet leengedni a területéről. Ezeken a helyeken nem is alakult ki jelentős vízborítás.

– A jó mélyszántott, mélylazított területeket se öntötte el a belvíz, csak a rosszabb vízgazdálkodású, sekélyen művelt területeket, illetve azokat, ahol a lehetőségek ellenére sem engedték le a belvizet a gazdálkodók. A földutak nagy része is nagyon rossz, járhatatlan állapotban van – mutatott rá a problémára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatója szerint megyénkben Karcag és Kisújszállás körzetében másodfokú belvízkészültség van, a megye többi területén elsőfokú.

Karcagi gazdálkodóként Hubai Imre Csaba maga is tapasztalta a felgyülemlett vízmennyiség okozta gondokat.

– A karcagi szántóföldek 45–50 százaléka láthatóan belvizes, a vetések és szántások is víz alatt állnak, 75 és 90 százalék közötti a talaj telítettsége. Nagy összefüggő vízfelületeket is találni, de a helyzet csak rosszabb lesz. További csapadék várható, a talaj viszont nem tudja már befogadni az újabb és újabb vízmennyiséget.

– A gazdák igyekeznek levezetni a vizet, a fő befogadócsatornák el is tudnák szállítani, de problémát jelent, hogy azok a csatornák, melyek odaszállítanák a vizet, sokfelé tele vannak gyékénnyel, náddal, iszappal, tehát nem tudják megfelelően betölteni feladatukat. A gazdák így csak kínlódnak. Ez nyilván nemcsak Karcag környékén jelent gondot. A tulajdonos önkormányzatnak nincs kerete a kitisztításukhoz. Szükséges lenne, hogy soron kívül pályázati lehetőséget biztosítsanak ilyen céllal a számukra – mutatott rá Hubai Imre Csaba.

Lakatos Richárd, az egyik tiszaroffi mezőgazdasági vállalkozás dolgozója ásóval próbál árkokat kialakítani, hogy azok elvezessék a rengeteg vizet a település határában lévő földekről
Fotó: Mészáros János

– Tiszasülynél is fokozódik a belvízhelyzet, de még nem okoz komoly gondot – számolt be róla Fekete József, a Tiszasülyi Gazdakör elnöke.

– Itt nem hullott olyan sok eső, mint a megye más részein, eléggé elkerül bennünket a csapadék. Egyelőre csak imitt-amott áll a belvíz a földjeinken, további eső azonban már nálunk sem kellene. Fagyot ígérnek már a hétre, az viszont hóval együtt lenne jó.

A Besenyszög határában gazdálkodó Bede Ferenc úgy tájékoztatott, hogy a mélyebb fekvésű részeken, a rosszabb minőségű talajokon állt meg a víz. Ez a szántó körülbelül 15–20 százalékát jelenti.

– Nálam már szükség volt vízelvezetésre, húztunk árkokat, de ez csak tűzoltás, semmiképp sem hiányzik már több csapadék. A földutak is feláztak Besenyszög határában, ami a tavaszi munkákat is hátráltatni fogja. Sokfelé már traktorral sem járhatóak, de nem is célszerű rámenni, mert annyira összevágja a kerék a talajt, hogy száraz időben is nehezen lenne úgy járható.

A rákóczifalvi Dudás Attila úgy véli, feléjük jelen állás szerint még nincs különösebb gond a belvízzel.

– Itt is telítődtek már a talajok, a mélyebb fekvésű területeken kezd megállni a víz. A Tisza vízállása is magas, így ha további esőzések is lesznek, lehet, hogy a gát melletti részeken problémát okoz, mivel az ellennyomás miatt nem tud lefolyni a víz. Ha jön még 30–40 milliméter csapadék, amit beígértek, akkor valószínűleg itt is lesznek belvizes területek. Ha pedig beáll a fagy a héten, és a fagyott talajra újabb kiadós eső hullik, akkor minden bizonnyal összeszalad a víz a mélyebb fekvésű területeken – vetítette előre a rákóczifalvi mezőgazdász.

Tíz esztendővel ezelőtt sokkal súlyosabb helyzettel kellett megbirkózniuk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete az egy évtizeddel ezelőtti helyzetre is felhívta a figyelmet.

– Tíz évvel ezelőtt 58 ezer hektárt borított belvíz a megyében, ami az elmúlt fél évszázad legnagyobb elöntése. Túlnyomó része vetés és szántó volt. A rendkívülinek tekinthető belvízhelyzet kialakulásának előzményeként a Közép-Tisza vidékére területi átlagban 2010-ben összesen 930 milliméter csapadék hullott, ami a sokévi átlag száznyolcvanegy százaléka.

– A káros belvízképződés folyamatait elindító időszaktól kezdődően, 2009. október 1. és 2010. december 31. között – tehát 15 hónap alatt – összesen 1163 milliméter eső esett. A rengeteg csapadék miatt 2010 decemberében már 1,5–2 méterrel volt magasabb a talajvízszint, mint 2009 végén.

– Jász-Nagykun-Szolnok megye területére 2020-ban átlagosan 584,9 milliméter csapadék hullott, meghaladva a sokéves átlagot. Az elmúlt évben kifejezetten csapadékos volt a június, a július és az október. Januárban átlagban 34,9 milliméter csapadékot jegyezhettünk fel, ami 3,8 milliméterrel több a sokéves januári átlagnál.

– A legtöbb havi csapadékot a Nagykunságban észleltük (ezen belül is Kunhegyesen, 45,2 mm), a legkevesebbet pedig Jászberényben (20,1 mm). Szolnokon 25,4 milliméter esett – tájékoztatott Hubai Imre Csaba megyei NAK-elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában