ingatlanajánló

2021.05.22. 19:58

A hét ingatlana: eladó az „utolsó magyar polihisztor” szülőháza!

Az ingatlanbazar.hu oldalán bukkantunk a most következő, eladó épületre. Az Örményesen kínált, 298 nm-es kastély nemcsak csudaszép, de a hely szelleme sem akármilyen! Nézzen szét, vagy akár vegye meg az eladó ingatlant!

Szoljon.hu

Eladó Örményesen (Szolnoktól 40 km-re) az utolsó magyar polihisztor, Dr. Bíró Zoltán szülőháza és termékeny életének egykori otthona. Bíró Zoltán földbirtokos, író és grafikus 1898. szeptember 01-én született, itt nevelkedett és itt alkotott egészen 1945-ig, amikor kénytelen volt elhagyni szeretett hazáját és a számára oly kedves és fontos lakhelyét, ahogy ő nevezte a „tornyos kis kastélyomat.” 1966-ban Ramon Torres – Martin bevezetőjével és dr. Che Ke-Ly angol, német, és magyar nyelvű kommentárjával tették közzé a világháború utáni grafikáit.

Ekkor írja egy széljegyzetben: „...mindenütt lehet élni, aludni, alkotni, de nem olyan szépen, jól és termékenyen, mint Magyar Hazámban, az örményesi kis toronyban, úgy sehol.„ Az eredetileg egy szintes fő szárnyra az 1920-as években húztak egy emeletet. Az így nyerte el a mai formáját, melynek kialakításában szerepet kapott egy Salzburgi kis kastély, ami mély nyomot hagyott Bíró Zoltán lelkében. (későbbi, negyvenes évekbeli grafikáján ez az épület is látható) Az eredetileg szecessziós stílusjegyeket viselő vidéki kastély az idők során alakult át az Alföld egyik legszebb historizáló, neobarokk formaelemeket mutató kis kastélyává, ami ma is Örményes büszkesége. [...]”

További képek és részletek az ingatlanbazar.hu oldalán!

 

Ezek is érdekelhetik